Проведено Всеукраїнські змагання з пішохідного туризму «Кубок Бугу»

Вже протягом 20 років на травневі свята в Первомайському районі Миколаївської області проходять змагання з пішохідного туризму серед юніорів «Кубок Бугу». Організатором проведення є Миколаївський обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Високий організаційний та професійний рівень змагань, який забезпечує суддівська колегія, що складається з працівників та випускників Центру, дозволив отримати статус Всеукраїнських змагань – Кубок України серед юнаків з пішохідного туризму.

Цього року на березі Південного Бугу зібралось 27 команд (10 – старшої вікової групи та 17 – молодшої) з різних куточків України: Донецької, Кіровоградської, Черкаської, Полтавської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської, Вінницької та Луганської областей. Миколаївську область представляли 2 команди м. Вознесенська та 3 команди Миколаївського ОЦТКЕ УМ.

Спортсмени змагались у 3-х видах – особиста смуга перешкод, командна смуга перешкод та крос-похід.

Особиста смуга перешкод складалась з 3-х дистанцій різного рівня і кожен учасник обирав ту, що була по силах. В старшій віковій групі переможцями серед хлопців стали спортсмени з м. Херсона. Серед дівчат перше місце посіла Мазюк Вікторія (вихованка Вознесенського БДТ, тренер Костюков Олег Сергійович, збірна команда МОЦТКЕ УМ, тренер команди Гладка Олена Вікторівна). Друге та трете місце посіли учасниці з Черкаської та Луганської областей відповідно. В командному заліку перше місце посіла команда м. Херсона, на другому – Миколаївський ОЦТКЕ УМ (керівник Гладка Олена Володимирівна), на третьому – команда Полтавської області.

В молодшій віковій групі 1 та 3 місця посів учасник з Херсонської області, на друге місце вийшов учасник команди Вінницької області. Серед дівчат основна боротьба розгорілась між цими ж командами: 1 та 2 місце залишились за Вінницькою областю, 3 місце – за Херсонською. Тож немає нічого дивного, що в командному заліку 1 місце посіла команда Вінницької області, 2 – Херсонської області і на 3-му – друга команда Вінницької області.

На другий день змагань учасники мірялись силами на дистанції «Крос-похід». Це довга дистанція з елементами орієнтування по карті, під час якої учасникам задається маршрут проходження з подоланням перешкод на місцевості. Дистанція ускладнювалась тим, що командам був заданий жорсткий графік проходження, тож команда повинна була вийти на етап своєчасно, інакше не мала б можливості його проходити. Окрім того ж на етапах команді потрібно було самостійно обирати варіант подолання перешкоди.

Перше місце в старшій віковій групі посіла команда м. Херсона, на другому – команда Миколаївського ОЦТКЕ УМ (керівник Гладка Олена Володимирівна), на третьому – команда «Азимут» Донецької області. В молодшій віковій групі перше місце посіла команда Вінницької області, на другому – команда Миколаївського ОЦТКЕ УМ – 2 (керівник Мезінов Олег Анатолійович), на третьому – команда Миколаївського ОЦТКЕ УМ – 1 (керівник Шилова Ніна Ігорівна).

Командна смуга перешкод, що проводилась в останній день змагань, вимагає від учасників злагодженої командної роботи. На дистанції старшої вікової групи учасникам пропонувалась в межах заданого часу виконати обов’язкову задачу з рятування потерпілих, а також надавалась можливість виконати додаткові завдання, що приносили додаткові бали. План «рятувальної операції» команда складала самостійно. Друга частина дистанції була швидкісною – тобто учасники повинні були як можна скоріш подолати декілька перешкод. На цій дуже складній дистанції перемогла команда м. Херсона, на другому місці – команда Миколаївського ОЦТКЕ УМ (керівник Гладка Олена Володимирівна), на третьому – команда «Азимут» Донецької області).

Молодшим учасникам пропонувалась класична схема дистанції, але розташована в дуже мальовничому місці – біля водоспаду. І знову перше і трете місця у команд Вінницької області, друге – за командою Херсонської області.

В загальному заліку місця розподілились наступним чином:

В старшій віковоій групі

1 місце – м. Херсон

2 місце – Миколаївський ОЦТКЕ УМ (керівник Гладка Олена Володимирівна)

3 місце – Черкаська область.

В молодшій віковій групі

1 місце – Вінницька область

2 місце – Вінницька область

3 місце – Херсонська область

Залишити відповідь