Німецькі колонії на півдні України і Миколаївщині

22 березня 2018 р. на базі Центральної міської бібліотеки ім. М. Кропивницького відбулась відкрита публічна лекція «Німецькі колонії на півдні України і Миколаївщині», лектор – Цегельний Дмитро Анатолійович, керівник Миколаївського обласного центру німецької культури.

До лекції долучились методисти МОЦТКЕ УМ Ємельянова І.А. та Зьомша І.П., а також вихованці гуртка «Археологічне краєзнавство» (керівник Смирнов О.І.).

Як зазначив Дмитро Анатолійович: «Україна – багатоетнічна країна, до складу якої входять різні за походженням і культурою етнічні спільноти. Значну роль в історії півдня України відіграло освоєння його земель -0німецькими поселеннями. Причиною еміграції німців з рідного краю були політичні події в Європі. Німці попали під жорнова історії але вони намагались зберегти свою ідентичність. Тривалі війни вели до зубожіння простих людей, які прагнули іншої долі у пошуках засобів виживання або з релігійних мотивів. Початок цього процесу припадає на 80-ті роки ХVIII століття. Дослідження історії та культури спільнот, які населяють регіони України, є цікавим та історично важливим. ». Також лектор розповів про історичну реконструкцію життя та побуту німців на Миколаївщині, яка відбулась в селі Катеринівка (Катериненталь) Веселинівського району.

За цікавою лекцією час сплинув непомітно. Аудиторія подякувала за цікаву та змістовну розповідь.

Залишити відповідь