Проведено обласний семінар для керівників музеїв закладів освіти

28 листопада 2018 року на базі Миколаївського обласного краєзнавчого музею Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді було проведено обласний семінар «Інтегруюча роль музеїв при закладах освіти у процесі формування національної свідомості підростаючого покоління».

На захід прибули керівники музеїв при закладах освіти Миколаївського, Снігурівського, Веселинівського, Вознесенського, Вітовського, Врадіївського, Казанківського, Новобузького районів та міст Миколаєва, Первомайська, Вознесенська та Южноукраїнська, Широківської, Нечаянської, Коблівської та Веселинівської ОТГ. Всього в семінарі взяло участь 57 чоловік.

Семінар складався з двох частин: теоретичної та практичної. Під час проведення першої частини Демиденко Т.А., головний спеціаліст департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА наголосила на необхідності сучасних підходів до організації музейної справи в закладах освіти. Стан розвитку музейної справи в закладах освіти проаналізувала Андрійчук Т.Г., в.о. директора Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Чернявський В.В., к.і.н., заступник директора з наукової роботи Миколаївського обласного краєзнавчого музею виступив з доповіддю «Музей як інструмент реалізації державної політики в галузі просвітництва та національно-патріотичного виховання». Про потребу реорганізації музейних експозицій військово-історичного напрямку з врахуванням вимог законодавства України з питань декомунізації наголосив Тригуб О.П., д.і.н., професор Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Хаєцький О.П., к.і.н., керівник Музею історії Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, розповів про шляхи трансформації кімнат бойової слави в сучасних умовах. Животовська В.В., вчений секретар Миколаївського обласного краєзнавчого музею, розповіла про вимоги до ведення документації музеїв закладів освіти.

Під час проведення практичної частини семінару Бондаренко Д.В., методист Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відповів на питання стосовно організації та проведення обласного етапу Всеукраїнського огляду музеїв при закладах освіти. Овсяннікова О.В., завідуюча екскурсійно-краєзнавчим відділом Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, розповіла про створення інтерактивних музеїв та візуальних образів, а також ознайомила з проектом «Коли оживають експонати». Редька Л.В., головний зберігач фондів Миколаївського обласного краєзнавчого музею поділилась вимогами щодо умов збереження музейних предметів.

В рамках семінару було проведено круглий стіл в ході якого було обговорено проблеми музейної справи в області.

 

Залишити відповідь