На Миколаївщині стартував обласний етап гри «Сокіл» («Джура»)


03 червня 2019 року на базі Березнегуватської районної дитячої оздоровчої бази відпочинку імені М. В. Башкірова стартував ІІ (обласний) етап гри «Сокіл» («Джура»).

Гра проводиться департаментом освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації спільно з Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді та за сприяння Миколаївської обласної ради, Миколаївської обласної державної адміністрації, Асоціації учасників та інвалідів  АТО, Козацької громади міста Миколаєва, Товариство сприяння обороні України. В цьому році фінальна частина обласного етапу гри організована спільно з військовими частинами, які базуються в нашому місті. Це 79 окрема десантно-штурмова бригада та 36 окрема бригада морської піхоти. Військові цих підрозділів та ветерани АТО надають кваліфіковану допомогу в організації та проведенні заходу, а також виконують важливу виховну функцію – власним прикладом утверджують моральні пріоритети підростаючого покоління, популяризують професію військових.

Під час урочистого відкриття з вітальним словом до учасників змагань звернулись О.О. Трайтлі, заступник голови Миколаївської облдержадміністрації з соціальних, гуманітарних питань, молоді, туризму та надання адміністративних послуг, В.М.Дмитрів, голова Березнегуватської райдержадміністрації, Р.О. Богуш, голова Березнегуватської райради, О.О.Удовчиченко, директор департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, Т.Д. Кремінь, А.О. Вадатурський та І.В.Бриченко, народні депутати України, Ю.О.Шутяк, голова Миколаївської обласної організації ТСО України, Я. М. Калашнік, заступник командира 79ОАМБ, С. М. Параскун, представник козацької громади Миколаївщини, представники асоціації учасників та інвалідів АТО, ветерани АТО.

У змаганнях беруть участь команди-рої – шкільних та позашкільних закладів освіти – переможці районних (міських) ігор. На обласний етап гри прибули 19 роїв (команд) з: міст Очакова, Миколаєва (3 команди), Южноукраїнська та Вознесенська, Кривоозерського, Новоодеського, Березнегуватського, Вітовського, Миколаївського, Новобузького, Єланецького. Снігурівського районів, Баштанської, Казанкіської, Благодатненської, Веселинівської, Широківської об’єднаних територіальних громад.

Протягом п’яти днів рої змагатимуться у наступних видах: фізична підготовка (віджимання та підтягування, перетягування канату та силових вправ), військово-прикладна підготовка (швидкісна стрільба, тактична медицина, стройова підготовка, воєнізована естафета), туристсько-спортивна підготовка (проходження туристської смуги перешкод та орієнтування на місцевості). Особливий інтерес викликає участь у тактичній грі на місцевості, під час якої команда має пройти визначений на карті маршрут, виконуючи завдання зі стрільби (в тому числі з використанням комплексу «Лазертаг»), метання гранати, визначення цілей за допомогою оптичних пристроїв, шифрування та передачі повідомлень.

Також для учасників гри проведено майстер-класи, виступи оркестрового колективу ВЧ А2802, зустріч з представниками ветеранського руху, волонтерами, демонстрацію зразків озброєння та техніки ВЧ А0224 десантно-штурмових військ, зразків стрілецького озброєння та показові заняття ВЧ А2802 та флешмоб «Україна це ми!»

Юні джури – нащадки козаків, – долучаючись до гри «Сокіл» («Джура»), проходять випробування на відвагу, мужність та мудрість.