Від знань основ медичної допомоги та практичних дій

29 лютого 2020 року на базі Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (далі – МОЦТКЕ УМ) проведено відкритий тур Першості МОЦТКЕ УМ з військово-прикладних видів змагань з виду «Тактична медицина». Змагання проводились за підтримки громадських організації ветеранів та інвалідів АТО, Центру ТСП “Булат”, 36-ї  бригади морської піхоти та 198-го навчального центру.

На змагання прибули 11 команд з міст Миколаєва та Очакова, Миколаївського, Новоодеського району, Володимирівської, Коблівської, Березанської об’єднаних територіальних громад та вихованці гуртків Новобузького ЦПРДЮ та МОЦТКЕ УМ. 

Умовних локацій чотири, а саме: «Обстріл, червона зона», «Жовта зона, огляд та надання допомоги», «Серцево-легенева реанімація»,  «Способи транспортування пораненого». На кожній із них учасники змагання рятуватимуть один одного. Зони не випадково поділені кольорами. Червона – найнебезпечніша – зона обстрілу.

Тактична медицина – це особливий розділ невідкладної медичної допомоги щодо надання домедичної допомоги пораненому (потерпілому) на полі бою. Учасники змагань мали змогу на продемонструвати знання, які отримали під час навчання в школі «Патріот». Вихованці військо-патріотичних гуртків продемонстрували особисту техніку та злагоджені командні дії під час проходження дистанцій. Особливу цікавість викликала навчальна локація, де учасники мали змогу відпрацювати практичні  індивідуальні дії з надання першої допомоги на манекені.

 Таким чином за результатами змагань І місце посіла команда «Степові соколи» Зеленоярського ЗЗСО Миколаївської районної ради (керівник Дудчик Н.М.), ІІ місце – «Патріоти» МОЦТКЕ УМ (керівник Леоненко Л.Г.), ІІІ місце – «Компас» МОЦТКЕ УМ (керівник Мінаков В.А.).

Учасники змагань оволоділи основами медичної допомоги та практичними діями з її  надання, набули впевненості про те, що від практичних дій залежить життя людини навіть в мирний час.