Проведено відкритий освітній простір МОЦНПВТК УМ

07 вересня 2020 року в комунальному закладі «Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Миколаївської обласної ради відбулося традиційне на початку навчального року засідання педагогічної ради з порядком денним «Про підсумки діяльності позашкільного закладу у 2019/2020 навчальному році та завдання педагогічного колективу на 2020/21 навчальний рік».

В комунальному закладі на початок вересня працює 56 педагогічних працівників, (17 на постійній основі).   

З початком нового навчального року  всіх присутніх привітала директор Центру Тетяна Андрійчук, яка у своєму виступі проаналізувала діяльність закладу протягом минулого навчального року, який проходив в умовах карантинних обмежень. Проте педагогічний колектив не зупиняв своєї роботи, а працював в  дистанційному режимі.  

  На педагогічній раді також виступили: Анатолій Риженков, заступник директора з методичної роботи, Ірина Єрмакова, заступник директора з навчально-виховної роботи, Олена Овсяннікова, завідуюча екскурсійно-краєзнавчим відділом, Володимир Трощенко, методист туристського відділу та інші педагоги. В процесі обговорення виступаючі акцентували увагу на основних здобутках закладу за минулий навчальний рік.

 Участь закладу у міжнародних виставках:

Одинадцята Міжнародна виставка «Інноватика в сучасній освіті»  в номінації «Інноваційна діяльність закладів освіти-ресурс забезпечення якості освіти».

Тема інноваційної розробки: «Модель інноваційної діяльності Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді як запорука підвищення якості освіти»  («Золота медаль»)

Одинадцята Міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти» в номінації «Компетентнісний підхід – основа якості освіти».

Тема методичної розробки: «Компетентнісний підхід до організації освітнього процесу як основної ланки моделі сучасного позашкільного закладу. («Золота медаль)

Краєзнавчий напрям:

 – проведено 3 краєзнавчих експедиції по рідному краю з активним способом пересування: з географічного, етнографічного та історичного краєзнавства;

– організовано і проведено літню археологічну школу на території Березанського району;

–  роботу Відкритої краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватися та відповідати»;

– Х Всеукраїнську краєзнавчу конференцію учнівської молоді  «Мій рідний край, моя земля очима сучасників» в якій взяли участь  150 юних краєзнавців з 16 областей України;

-Міжрегіональна зустріч юних краєзнавців «Єднаймося заради України!». (75 осіб).

– обласні етапи: Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя батьківщина – Україна» та «Українська революція: 100 років надій і боротьби».  

– краєзнавці взяли  участь у Всеукраїнських (міжнародних) краєзнавчих заходах, що проводились в інших областях України. (Всеукраїнська історико -краєзнавча конференція «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» (Черкаська область); ХІV Всеукраїнська філософська історико-краєзнавча конференції «Пізнай себе, свій рід, свій нарід» (м. Харків); Всеукраїнська краєзнавчо-етнологічна конференція учнівської молоді «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть…» (Косів, Івано-Франківська обл.)

  • у ІІІ (Всеукраїнському) турі конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна»
  • І місце в напрямку «Духовна спадщина мого народу» гуртки «Археологічне краєзнавство» (керівники Бондаренко Д.В., Смирнов О.І.);
  • ІІІ місце в напрямку «Із батьківської криниці» робота вихованців гуртка «Історичне краєзнавство» (керівник Запорожець О.В.);
  • ІІІ місце в напрямку «Географія рідного краю», робота вихованців гуртка «Географічне краєзнавство» (керівник Овсяннікова О.В.).

 

Туристський напрям:

– обласні навчально-тренувальні збори в закритих приміщеннях (Снігурівський район), збори зі спортивного орієнтування (Херсонська область) в роботі яких взяли участь понад 50 вихованців туристських гуртків МОЦТКЕ УМ, позашкільних закладів м. Миколаєва, Галіцинівської та Широківської громад та м. Вознесенська.

– у Всеукраїнських змаганнях з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді Миколаївська область посіла 2 місце,  студентської молоді –  3 місце ;

проведено по 7 турів відкритої першості гуртківців МОЦТКЕ УМ з туристського багатоборства серед гуртківців молодшої та старшої вікових груп;

  • вперше проведено тури з велотуризму та скелелазіння. Тур з водного туризму проведено в новому форматі і після великої перерви;
  • участь у міжнародних (всеукраїнських, регіональних) змаганнях з туризму. На міжнародних змаганнях Волинь-19 команда молодшої вікової групи в запеклій боротьбі виборола 2 місце в загальному заліку. Слободян Неля стала чемпіонкою в особистому заліку. 27.02-01.03 у м. Варві Чернігівської області відбувся Кубок України серед юнаків з пішохідного туризму в закритих приміщеннях. Змагалися учасники молодшої вікової групи (2005-2008 р.н.) 18 команд, 152 учасники. 1 місце серед хлопців – Пугачевський Дмитро, 3 місце серед хлопців – Мазуренко Олександр (обидва вихованці ЦДЮТ м. Вознесенська, тренер Носков І. П.), 3 місце серед дівчат – На регіональних змаганнях теж є призові місця – 2 місце в Хмельницькому, другі особисті місця в Херсоні.
  • турнір “Інтелектуальних боїв”. В турі взяло участь 10 дитячих команд. У червні 2020 року проведено змагання з кібер орієнтування. – – За рейтингом Федерації спортивного туризму України Колеснікова Марія Олександрівна вдруге визнана найкращою спортсменкою України зі спортивного пішохідного туризму за результатами 2019 року.

 Національно-патріотичний напрям:

– проведено 3 тури відкритої Першості МОЦТКЕ УМ з тактико-спеціальної підготовки: 

– вперше на базі Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відбувся турнір з LAZERTAG на приз Святого Миколая. У заході прийняло участь 16 команд з районів (міст), ОТГ області.

– 4 – 7 березня 2020 року експонувалась виставка «Блокпост пам’яті», яку облаштували  волонтери в рамках  пошукового проекту на місцях бойових дій на сході України.

 – Всеукраїнський заочний конкурс звітів про роботу роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотично гри «Сокіл»(«Джура») у молодшій віковій групі. 

-з 12 по 18 серпня 2020 року на території Кінбурнської коси Очаківського району організовано роботу військово-патріотичного наметового табору, вякому взяли участь 35 дітей, вихованців гуртків національно-патріотичного напрямку Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді.

  • налагоджено дружні робочі стосунки з відділами CIMIC 36-ї та 79-ї бригад ЗСУ. Завдяки співпраці, до заходів що проводилися, долучилися фахові спеціалісти – військовослужбовці.

Дослідницько-експериментальний напрям:

  • за результатами тестування до відділень МАН зараховано 165 учнів;
  • в Установчій (осінній) сесії взяли участь 131  учень;
  • у зимовій сесії відділень історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю взяли участь 86 слухачів МАН ;

У ІІ (обласниому) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту взяли участь 76 учнів-членів Малої академії наук України  з  15 районів і міст області, За результатами Конкурсу  дипломами І ступеню нагороджено  12 учасників, ІІ ступеня -13, ІІІ ступеня-16. З них: 15- зі шкіл м. Миколаєва,  13 з районів і міст області, 5 з ОТГ, 8- вихованці Центру.

– У ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту планується участь 12 учніів-членів МАН

роботу  Єрмак Карини надруковано у науково-популярному журналі Малої академії наук для творчої молоді та її наставників “Школа юного вченого” №3-4 (65-66) 2020 років о”Таємниці Бондаревських джерел” .

  Завдання на наступний навчальний рік знайшли своє відображення у рішенні  педагогічної ради комунального закладу  «Миколаївський  обласний Центр туризму та краєзнавства  учнівської молоді» Миколаївської обласної ради від 07.09.2020 року

1.Роботу педагогічного колективу МОЦНПВТК УМ  у 2020/2021 навчальному році спрямувати на дотримання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» – із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2020 р. № 712 , від 27 серпня 2020 р. № 757, від 26 серпня № 760, рекомендацій МОН України, рішень місцевих органів влади  та інструкцій КЗ «МОЦНПВТК УМ» з цього питання .

                                                                                На час карантинних обмежень

                                                                             Адміністрація

                                                                          Педагогічний колектив

  1. При організації освітнього процесу в гуртках керуватися Рекомендаціями з питань організації освітнього процесу в закладах позашкільної освіти у 2020-2021 навчальному році» (Лист МОН України від 28.08.2020року № 1054-20), при плануванні виховної роботи взяти до відома Лист МОН України від 20.07.2020 №1/9-385 «Деякі питання організації виховного процесу у 2020-2021 навчальному році щодо формування в дітей та учнівської молоді життєвих навичок».

                                                                                  Протягом року

                                                                               Керівники гуртків

 

  1. До початку занять виявити рівень опанування вихованцями запланованих компетенцій та на основі  результатів діагностики передбачити:

повторне вивчення програми (якщо рівень недостатній);

ущільнення матеріалу програми наступного року із урахуванням систематизацією і узагальненням матеріалу попереднього року

 

До 15.09.2020 р.

Керівники гуртків

 

  1. Навчально-тематичне планування роботи гуртків складати таким чином, щоб передбачити можливість проведення занять у вересні – жовтні та у подальшому (за сприятливих погодних умов) на відкритому повітрі, за несприятливих погодних умов – заняття проводити у великих приміщеннях із забезпеченням соціальної дистанції, у групах  не більше 15 осіб

Протягом року

                                                                                  Керівники гуртків

 

  1. Обов’язкове проходження вихованцями гуртків (крім МАН) медичного обстеження у закладі охорони здоров’я із наданням довідки про можливість занять у конкретному гуртку

До 15.09.2020 р.

Керівники гуртків

 

  1. Затвердити єдину науково-методичну тему закладу «Від інноваційного змісту освіти через методичну майстерність педагога до формування компетентної особистості» та підготувати Програму роботи педагогічного колективу Комунального закладу «Миколаївський обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді над єдиною науково-методичною темою на перспективу.

                                                                               ІУ квартал 2020 року

                                                                               Заступник директора

                                                                               з методичної роботи

                                                                               

  1. Кожному педагогові спланувати індивідуальний вектор самоосвітньої діяльності та курсової перепідготовки у відповідності до Постанови кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників та Листа МОН № 1/9-683 від 04.11.19 року і зареєструватися на курси підвищення кваліфікації, компетентнісно й діяльнісно орієнтовані вибіркові модулі та інші сертифіковані заходи МОІППО.

                                                                                Вересень – жовтень

Педагогічні  працівники

  1. З метою забезпечення рівного доступу дітей та учнівської молоді до якісної позашкільної освіти, забезпечити роботу  гуртків КЗ «МОЦНПВТК УМ»  в сільській місцевості.

                                                                                     Протягом навч. року

                                                                                      Адміністрація