Визначено переможців Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу»

23-24 березня 2021 року Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, за підтримки департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, спільно з Комунальним закладом «Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Миколаївської обласної ради проведено Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти “Край, в якому я живу” (далі – Конкурс).

Щорічно, упродовж 5 років, Конкурс гостинно приймали різні регіони України. У 2021 році, з урахуванням карантинних обмежень, захід уперше проходив у режимі он-лайн. Тому перед учасниками стояло непросте завдання не тільки гідно представити експозиції своїх музеїв, але і зробити їх привабливими для віртуального сприйняття.

У Конкурсі взяли участь екскурсоводи музеїв закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти з 24 регіонів України (усього 55 учасників).

23 березня під час урочистого відкриття конкурсу з вітальними словами до учасників звернулись Наталія Вікторівна Сокульська, виконуюча обов’язки директора департаменту освіти і науки Миколаївської обласної держаної адміністрації та Сергій Вікторович Неділько, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. Усі присутні мали можливість здійснити віртуальну подорож музейним простором закладів освіти Миколаївщини, побачити найцікавіші експонати, познайомитись з актуальними проєктами юних фахівців музейної справи.

Після цього розпочалась тривала, складна, але від того не менш цікава і захоплююча робота секцій. Усіх учасників розподілено до роботи за трьома профілями: військово-історичні музеї (17 представників), історичні (широкого профілю, 23 представники) та технічні, природознавчі і галузеві музеї (15 представників).

Оцінювання роботи юних екскурсоводів здійснювалось кваліфікованим журі, до складу якого увійшли наукові співробітники Миколаївського обласного краєзнавчого музею, музеєзнавці та викладачі провідних закладів вищої освіти м. Миколаєва, педагогічні працівники Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді.

Для усіх присутніх конкурсанти проводили тематичні екскурсії експозиціями музеїв своїх закладів освіти, з допомогою інноваційних музейних технік занурювали в таємниці унікальних експонатів, розкривали таємниці мистецтва екскурсовода. Тематика представлених екскурсій надзвичайно строката: від космонавтики та авіації до історії збереження і передачі інформації; від духовної спадщини українців до геологічних, географічних та

біологічних особливостей різних куточків України. Юні екскурсоводи торкалися трагічних та героїчних сторінок минулого і сучасності (Голодомор 1932 – 1933 рр., Друга світова війна, АТО/ООС), знайомили з різними аспектами розвитку своєї Малої Батьківщини її традицій та побуту.

24 березня відбулось підведення підсумків та визначення переможців Всеукраїнського Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу». Зі щирим захопленням та найкращими побажаннями до учасників та призерів звернулись організатори – представники Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Комунального закладу «Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Миколаївської обласної ради, а також запрошені гості – Олександр Петрович Міхно, кандидат педагогічних наук, директор Педагогічного музею України Національної академії педагогічних наук України та Руслана Вікторівна Маньковська, доктор історичних наук, заслужений працівник культури України, перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України.

Приємно, що серед кращих з кращих Конкурсу гідне місце зайняли і представники музеїв закладів освіти Миколаївщини:

– Кондріна Юлія, учениця 9 класу Первомайської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Вітовської районної ради Миколаївської області (керівник – Болюк С.М., ІІІ місце серед музеїв військово-історичного профілю);

– Луценко Тетяна, учениця 9 класу Кривобалківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Веснянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області (керівник – Запорожець О.В., ІІ місце серед історичних (широкого профілю) музеїв);

– Скороход Ганна, учениця 11 класу Першої української гімназії імені Миколи Аркаса Миколаївської міської ради Миколаївської області (керівник – Корсун М.А., ІІ місце серед музеїв природничих, технічних, галузевих профілів).

Дякуємо учасникам за якісну підготовку матеріалів та цікаві екскурсії. Бажаємо подальших успіхів в роботі музеїв при закладах освіти.