Проведено ХІІ Всеукраїнську краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників»

З 12 по 14 листопада 2021 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання краєзнавства і туризму учнівської молоді (далі – УДЦНПВКТУМ) в режимі онлайн проведено ХІІ Всеукраїнську краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Традиційно конференція проходила у два етапи – заочний та очний. На перший етап одного з найбільш представницьких дитячих краєзнавчих форумів України надійшло понад 150 робіт. За результатами їх розгляду оргкомітетом відібрано та запрошено до участі в очному етапі 103 учасники з Донецької, Дніпропетровської, Вінницької, Закарпатської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Хмельницької, Херсонської, Харківської, Сумської, Черкаської, Чернігівської областей, представники територіальних громад Миколаївщини, закладів освіти міста, МОЦНПВТК УМ.

Під час відкриття конференції з вітальним словом до учасників заходу звернулись Віктор Сальков, в.о. керівника експертної групи з питань позашкільної та інклюзивної освіти директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України, Сергій Неділько, директор УДЦНПВКТУМ, Дмитро Омельченко, член Президії Національної спілки краєзнавців України, заступник директора УДЦНПВКТУМ, Тетяна Андрійчук, директор МОЦНПВТК УМ. Усі присутні здійснили віртуальну екскурсію територією Миколаївської області й отримали можливість познайомитись з її найбільш цікавими природними, історичними, архітектурними та промисловими об’єктами.

Конференція працювала у шести секціях за відповідними тематичними напрямками: «Культура рідного краю та музейна справа», «Історичне краєзнавство», «Географічне краєзнавство та геологія», «Археологічне краєзнавство», «Екологічне краєзнавство», «Етнографічне краєзнавство». До керівництва секціями долучились науковці провідних закладів вищої освіти культурно-освітніх установ, відомі краєзнавці, фахівці не лише Миколаївської області.

Перш ніж представити результати своєї роботи на конференції, юні краєзнавці подолали нелегкий шлях краєзнавчих досліджень. Опрацьовано багато цікавого матеріалу. Крок за кроком просувалися дорогами історії, аналізували події, пізнавали, відкривали, захоплювалися, проходили стежками рідного краю. Діти із задоволенням презентували свої пошукові роботи, слухали ровесників, обмінювалися думками щодо проблем минулого і сьогодення, шукали шляхи для збереження народних традицій, звичаїв та обрядів, знайомили з новими краєзнавчими об’єктами, непересічними постатями, цікавими, а часто – трагічними, долями людей, привертали уваги до різноманітних екологічних проблем, пам’яток історії та культури і природних об’єктів, які потребують збереження й охорони.

Три дні роботи конференції виявили живий інтерес та продемонстрували практичну значущість досліджень юних краєзнавців та їх педагогів. Керівники секцій одностайно відмітили високий рівень досліджень, здійснених юними

пошуковцями, окремо наголосивши на дійсно кропітливо проведеній роботі, результатом якої стане збірник матеріалів конференції, та висловили побажання не зупинятися на досягнутому. І, незважаючи на те, що безпосередня робота конференції проходила на платформі ZOOM, у всіх учасників сформувалось стійке враження спільності, близькості один до одного, включеності у загальну справу дослідження і популяризації рідного краю.

За результатами заходу юні краєзнавці отримають сертифікат учасника та збірник матеріалів конференції, а найкращі, на думку керівників секцій, доповідачі відзначені сертифікатом на право друку у збірнику кращих робіт ХІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Впевнені, що минуле, сьогодення і майбутнє тісно пов’язані між собою. Вивчаючи свій рідний край, ми, наче з малих цеглинок, складаємо великий дім – історію нашої країни. Сподіваємось, що пандемія мине і Миколаївщина у 2022 році гостинно зустрічатиме учасників уже ХІІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників»!