Діяльність Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді в умовах воєнного стану (16 – 22 травня 2022 року)

Упродовж тижня (16 – 22 травня) педагоги Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) продовжили роботу з учнівською молоддю за основними для закладу напрямами позашкілля. Ось лише деякі, найбільш представницькі, з них.

18 травня відбувся другий тур змагань з кіберорієнтування, які проводяться МОЦНПВТК УМ спільно з Миколаївською Федерацією спортивного туризму. З кожним етапом завдання, запропоновані організаторами, вимагають від учасників усе більшої туристської майстерності, значної уваги і швидкості. Другий тур передбачав необхідність проходження середньої дистанції. У порівнянні попередніми – більше рельєфу (дехто в ньому заблукав), більш складний вихід на контрольні пункти, густа рослинність. У змаганнях взяли участь представники Миколаївської (спортсмени-туристи з Южноукраїнська, Казанки, Вознесенська, Миколаєва), Вінницької та Кіровоградської областей і м. Києва.

На більш простій дистанції стартувало 12 учасників. Серед дівчат перемогла Годя Анастасія (м. Вознесенськ), а серед хлопців – Колесніков Володимир (МОЦНПВТК УМ, т/к «Саліта»).

На більш складній дистанції стартував 21 учасник і боротьба була дуже напружена. Усі учасниці представляли м. Вознесенськ і у цих змаганнях перемогла Годя Анастасія, на 2 місці – Бабенко Єлизавета. Серед хлопців 1 місце посів Фокін Артем (м. Київ), 2 – Пугачевський Дмитро (м. Вознесенськ), 3 місце – Носков Павло (м. Миколаїв). Чекаємо на третій тур.

19 травня МОЦНПВТК УМ підвів підсумки онлайн-марафону до Всесвітнього дня вишиванки. Широке представництво різних регіонів України (Миколаївська, Кіровоградська, Запорізька, Сумська, Львівська, Одеська, Полтавська, Хмельницька, Житомирська області) дозволило охопити велику кількість однодумців (4 751 особа). Учасники (і не тільки) мали можливість познайомитись з цікавою інформацією, «гортаючи сторінки» етно-booк. Усі бажаючі розгадували загадки і знаходили ключі у ході квесту «Я по світу іду у вишиванці» (майже 3 000 проходжень). До фото-акції «Народжені у вишиванці» долучилась 1 700 осіб, що дозволило організаторам підготувати 19 випусків відеодайджесту «У рідному краю цвітуть вишиванки». Понад 200 привітань з Днем вишиванки упродовж марафону пролунало від представників закладів освіти (здобувачів та їхніх батьків, педагогів) зі сторінок у мережі Facebook. Усі, хто долучився до заходу, отримали відповідні сертифікати.

З 17 по 19 травня МОЦНПВТК УМ спільно з відокремленим підрозділом громадської організації «Федерація спортивного туризму

України» в Миколаївської області провів on-line конкурс «Найкращий знавець Регламенту». Юні та дорослі спортсмени, їх тренери змагались в тому, хто найліпше знає документ «Технічний Регламент проведення спортивних змагань зі спортивного туризму (група спортивних дисциплін – «дистанція пішохідна») і вмінні його застосовувати.

У конкурсі взяло участь 49 учасників з Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Київської, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей та м. Києва. Миколаївська область представлена педагогами і вихованцями (колишніми і нинішніми) Палацу творчості учнів м. Миколаєва, Інгульського будинку дитячої та юнацької творчості м. Миколаєва, Вознесенського міського центру дитячої та юнацької творчості, Казанківської та Шевченківської територіальних громад, МОЦНПВТК УМ.

Учасники конкурсу відповідали на запитання, що стосувалися змісту Регламенту, та вирішували ситуативні задачі з його використання. Найкращими знавцями Регламенту серед гуртківців стали Єлизавета Прохорчук (Вінницький туристсько-спортивний клуб «Меридіан»), Андрій Яланський і Дмитро Пугачевський (Вознесенський міський ЦДЮТ). Серед дорослих спортсменів перемогли Ігор Глядчишин (м. Київ), Павло Носков (м. Миколаїв), Богдан Грабець (м. Київ). Зрозуміло, найкращі результати показали тренери, методисти та керівники гуртків закладів позашкільної освіти України. Абсолютним переможцем конкурсу стала Юлія Вагіна, керівник гуртків Палацу творчості учнів м. Миколаєва. На другому місці – Валентина Пушкаренко, керівник гуртків Інгульського БДЮТ м. Миколаєва. Третє місце розділили два учасника Євгеній Журба (м. Чернігів) та Сергій Кузинський (м. Вінниця). На жаль головний приз ніхто не отримав. Тож вчимо Регламент далі.

По завершенню конкурсу учасники зібрались на on-line зустріч, під час якої обговорили помилки та зосередились на основних моментах, які найсуттєвіше впливають на результати виступу на дистанції. Обговорення було цікавим, адже окрім суддів та тренерів у ньому брали участь і спортсмени, тож була можливість розглянути проблеми суддівства з різних сторін і з різних точок зору.

Вихованці гуртків МОЦНПВТК УМ доєднались до відзначення Дня Європи в Україні, влаштувавши пісенний флешмоб. З різних куточків Миколаївщини, України і Європи лунали дитячі голоси, що славили нашу державу і її Героїв https://youtu.be/di4qmS4hXD0.

Детальніше з матеріалами заходів, проведених МОЦНПВТК УМ, можна познайомитись на сторінці у мережі Facebook: https://www.facebook.com/nikturcentr/ та на сайті закладу http://nikturcentr.mksat.net/.