Діяльність Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді в умовах воєнного стану (23 – 29 травня 2022 року)

З 23 по 29 травня колектив Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) продовжив активну онлайн-роботу у гуртках туристсько-краєзнавчого та військово-патріотичного напрямів, а також працювати над проведенням заходів обласного і всеукраїнського рівнів та забезпеченням участі вихованців у заходах, що проводяться іншими закладами і установами.

Вихованці гуртків «Організатори дозвілля» МОЦНПВТК УМ взяли участь Благодійному Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Таланти України», який протягом травня 2022 року проводився Благодійною організацією «Kidss». За результатами представники МОЦНПВТК УМ посіли два перших місця у номінації «Українська пісня», а керівник – Нафталімова М.В. отримала подяку від організаторів.

25 травня 2022 року третім туром закінчились змагання з кіберорієнтування, які проходились МОЦНПВТК УМ спільно з Миколаївською федерацією спортивного туризму упродовж кількох тижнів. Змагання проходили у вигляді гри на основі симулятора спортивного орієнтування. У ході третього туру учасники проходили довгу дистанцію, яка відрізнялась складним рельєфом, різноманіттям місцевості та орієнтирів. Організаторами запропоновано 15 контрольних пунктів на простій дистанції та 28 – на складній. Більшість учасників впоралась з цією непростою задачею. Тож вітаємо переможців:

– на простій дистанції з 21 учасника серед дівчат 1 місце посіла Бабенко Єлизавета (м. Вознесенськ), 2 – Остремська Анастасія (м. Миколаїв), 3 – Годя Анастасія (м. Вознесенськ); серед хлопців переміг Яланській Андрій (м. Вознесенськ), 2 і 3 місця зайняли відповідно Работягов Євген та Мессер Андрій (м. Світловодськ Кіровоградської області).

– на складній дистанції змагались 17 учасників. Серед дівчат 1 місце виборола Костюкова Марія (м. Вознесенськ), 2 – Годя Анастасія (м. Вознесенськ), 3 місце – Сидецька Мария (м. Шаргород Вінницької області). Серед хлопців 1 місце посів Фокін Артем (м. Київ), 2 – Агапітов Мстислав (м. Миколаїв), 3 – Носков Павло (м. Миколаїв).

Загальні підсумки змагань підводились у двох групах: А – 28 учасників і Б – 16 учасників, які представляли Вінницьку, Кіровоградську, Київську області, м. Київ і, звичайно ж, Миколаївщину (м. Вознесенськ, м. Южноукраїнськ, Казанківська ТГ, Палац творчості учнів м. Миколаєва, Будинок дитячої та юнацької творчості Інгульського району м. Миколаєва та МОЦНПВТК УМ).

Тож вітаємо переможців і призерів змагань!

В групі Б серед дівчат перемогла Остремська Анастасія (м. Миколаїв), яка змогла утримати перемогу навіть незважаючи на технічні проблеми у 2-му турі. На 2-му та 3-му місцях представниці Вознесенського міського центру дитячої та юнацької творчості Годя Анастасія та Бабенко Єлизавета (Вознесенський МЦДЮТ, керівник Носков І.П.). Серед хлопців у цій групі на 1-му місті

Пугачевський Дмитро (Вознесенський МЦДЮТ, керівник Носков І. П), 2 місце посів Мессер Андрій (Центр військово-патріотичного виховання м. Світловодськ Кіровоградської області), 3 місце – Колесніков Володимир (МОЦНПВТК УМ, керівник Колеснікова М.О.).

В групі А серед дівчат перемогла Годя Анастасія (Вознесенський МЦДЮТ, керівник Носков І.П.), срібло виборола Костюкова Марія (Вознесенський МЦДЮТ, керівник Носков І. П.), а бронза дісталась Остремській Катерині (м. Миколаїв). Серед хлопців беззаперечним лідером став Фокін Артем (м. Київ), який виграв всі три дистанції з великим відривом. На другому місці Пугачевський Дмитро (Вознесенський МЦДЮТ, керівник Носков І. П.). Замикає трійку призерів Носков Павло (м. Миколаїв).

З огляду на визначення термінів (10 червня – 10 липня 2022 року) проведення ІІІ Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України активізувалась робота щодо безпосередньої підготовки представників Миколаївщини до участі у цьому заході у відділеннях історії, філософії і суспільствознавства, наук про Землю. Основна увага приділяється відшліфуванню виступу на постерному захисті та підготовці відео для наукової конференції.

З 25 травня 2022 року МОЦНПВТК УМ розпочав проведення серії онлайн-заходів у рамках Патріотичного EyeStopper «Дні нескорених». Програмою передбачені зустрічі з громадськими діячами та істориками «Сторінками історичної правди», відеодайджест про повсякденне життя «Дні нескорених» та гра-вікторина «Паляниця». Захід проходить у мережі Faccebook під хежтегом #Дні_нескорених_наш_день_до_Перемоги та з використанням можливостей платформи Google Meet.

27 травня відбулась перша зустріч серії «Сторінками історичної правди». Її спікером виступила волонтерка, кандидатка історичних наук Оксана Господаренко. До заходу доєднались понад 20 здобувачів освіти та педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти з Очаківської, Шевченківської, Веснянської, Чорноморської, Ольшанської, Новоодеської територіальних громад та м. Миколаєва. Учасники у гострому полілозі обговорили тему «Рашизм – тоталітарний режим ХХІ століття». Історик охарактеризувала ідеологічні засади тоталітаризму, спільні риси фашизму ХХ ст. та рашизму ХХІ ст., проаналізувала течію неофашизму, підкреслила та довела тезу про те, що “сучасна росія є фашистською, хоча сама себе називає антифашистською країною”. Справжньою родзинкою зустрічі стало відкрите, складне і болюче обговорення учасниками, кожен з яких тією чи іншою мірою відчув на собі вплив політики рашизму.

Детальніше з матеріалами заходів, проведених МОЦНПВТК УМ, можна познайомитись на сторінці у мережі Facebook: https://www.facebook.com/nikturcentr/ та на сайті закладу http://nikturcentr.mksat.net/.