Проведено заняття школи «Патріот» з мінно-вибухової безпеки

Питання безпеки в наш час є надзвичайно актуальним, адже майже щодня на території Миколаївської області рятувальники знаходять і знешкоджують різноманітні боєприпаси та  вибухонебезпечні предмети. Це вимагає посиленої уваги до питань навчання підростаючого покоління правилам поводження ними.

З огляду на це з 2 по 4 листопада 2022 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в режимі он-лайн проведено серію занять школи «Патріот» з мінно-вибухової безпеки (далі – Школа) для здобувачів закладів загальної середньої і позашкільної освіти міста та області,  лідерів учнівського самоврядування, представників громадських організацій та ін.

Заняття  проходили в трьох групах одночасно.  Спікерами  виступили фахівці Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Миколаївській області Іляна Пацюк, Влад Ліптуга, Дмитро Шойман та вчитель Очаківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Очаківської міської ради, керівник гуртка «Сокіл-Джура» МОЦНПВТК УМ Олег Череватенко.

До участі у заході доєднались понад 200 представників закладів освіти Єланецької, Олександрівської, Врадіївської, Прибужанівської, Веснянської, Березанської, Веселинівської, Кривоозерської, Новомар’ївської, Горохівської, Бузької, Веснянської, Ольшанської, Шевченківської, Мішково-Погорілівської Вознесенської, Первомайської, Южноукраїнської, Очаківської, Новоодеської,  Снігурівської,  Миколаївської територіальних громад.

Учнівська молодь  познайомилась з  класифікацією та різновидами боєприпасів і  вибухонебезпечних предметів, алгоритмом дій та поводження при виявлені снарядів, мін,  саморобних вибухонебезпечних предметів  і залишків бойових ракет, «золотими правилами» безпеки. Досвідчені фахівці групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС України в Миколаївській області розповіли учасникам Школи про випадки  виявлення та знищення небезпечних боєприпасів під час воєнних дій на території Миколаївщини,  відповіли на актуальні питання  слухачів.

На завершення занять Школи організатори запропонували учасникам цікаву вікторину. Переважна більшість успішно справилась з поставленими завданнями, продемонструвавши достатній рівень обізнаності. А найкращими (100% правильних відповідей) виявились результати Кочерги Костянтина, Соляник Валерії, Урюпіної Єлизавети, Макара Романа, Тищенко Дар’ї, Ярмолик Єлизавети, Бабенка Дениса, Скачко Людмили, Холода Стаса, Скачка Артема.