Визначились володарі Кубку Бугу – 2023

З 2 по 6 травня 2023 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді в режимі он-лайн проведено Кубок України серед юнаків – відкриті змагання Миколаївської області зі спортивного (пішохідного) туризму серед юнаків «Кубок Бугу».

Упродовж п’яти днів представники 31 команди з восьми регіонів України (Дніпропетровської (м. Дніпро, м. Кривий Ріг), Закарпатської (м. Ужгород), Запорізької, Київської (м. Ірпінь), Полтавської (м. Кобеляки), Черкаської (м. Черкаси), Миколаївської (МОЦНПВТК УМ, м. Вознесенськ, Галицинівська та Казанківська територіальні громади) областей та м. Києва) з використанням можливостей різних інтернет-платформ змагались на трьох дистанціях: «Орієнтування», «В’язання вузлів» та «Тактика».

Змагання з орієнтування вимагали від учасників прокласти маршрут на карті і відмітити відповідні контрольні пункти на основі спеціально відзнятого організаторами відео. Найкраще з цим завданням впорались команда «Мінус» (м. Ужгород, Закарпатська область, тренер: Кононенко О.В.), команда ІАЛ НУБіП (м. Ірпінь, Київська область, тренер: Шмарко Н. С.) та  команда «Антанта» (м. Ужгород, Закарпатська область, тренер: Дорчинець О. В.), які і стали призерами.

Упродовж кількох днів відбувалось оцінювання відеозаписів проходження дистанції «Вузли», які надійшли до суддівської колегії. Перед юними туристами була поставлена, здавалося б, проста задача – зв’язати з коротких мотузок одну довгу та прив’язати її з двох сторін до опори. Однак успішне виконання цього завдання вимагало продемонструвати розуміння призначення, механізму роботи і максимально можливого навантаження того чи іншого вузла. Уважніше за всіх прочитали умови і виконали всі вимоги суддів представники команди «Юг-Там» (м. Вознесенськ – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І. П., Мороз М. Ю., Костюков О. С., Гладка О. В.), яка і посіла 1 місце. На інших місцях п’єдесталу пошани також представники Миколаївщини – команда «Казанка-Екстрим» (Казанківська ТГ, керівник: Гордійчук С. Т.) і команда «Непосіди-2» (м. Вознесенськ – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І. П., Мороз М. Ю., Костюков О. С., Гладка О. В.). Відео переможців дистанції «Вузли» можна переглянути за покликанням  https://youtu.be/EwhhNXMRvPc

Дистанція «Тактика» передбачала проходження двох етапів. На першому (відбірковому) суддівська команда підготувала для учасників 11 завдань, які  базувались на реальних історіях проходження туристських етапів командами під час різних змагань. І кожна команда повинна була прийняти рішення в який спосіб найкраще вийти зі складної ситуації. До фіналу вийшли 6 команд, які показали найкращі результати. На другому етапі фіналісти отримали можливість відчути себе на місці тренерів, яким потрібно було не просто організувати проходження етапу, але й вирішувати тактичні завдання, запропоновані суддями. А ролі юних спортсменів-туристів виконували, у тому числі, представники суддівської колегії, імітуючи проходження етапів «Крос-похід». Усі призові місця змагань з тактики у підсумку зайняли представники Вознесенського міського центру дитячої та юнацької творчості  (далі – Вознесенський МЦДЮТ) – МОЦНПВТК УМ (керівники: Носков І. П., Мороз М. Ю., Костюков О. С., Гладка О. В.): 1 місце – команда  «Юг-там», 2 місце – команда «Непосіди – 2», 3 місце – команда «Непосіди-1».

Сума балів, набраних на усіх трьох дистанціях, і визначила переможців і призерів Кубку України серед юнаків – відкритих змагань Миколаївської області зі спортивного (пішохідного) туризму серед юнаків «Кубок Бугу». У загальному проколі:

1 місце посіла команда «Юг-Там» (Вознесенський МЦДЮТ – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І. П., Мороз М. Ю., Костюков О. С., Гладка О. В.);

2 місце – команда «Непосіди-2» (Вознесенський МЦДЮТ – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І. П., Мороз М. Ю., Костюков О. С., Гладка О. В.);

3 місце – команда «Плюс» (м. Ужгород Закарпатської області, керівник: Самсонов О. С.).

Вітаємо переможців та призерів  і бажаємо їм, як і всім учасникам змагань,  подальших спортивних успіхів та цікавих походів в мирній Україні)))