У школі молодого керівника походів завершився навчальний рік

Керівник туристського походу має бути різнобічно розвиненою особистістю: володіти майже енциклопедичними знаннями у різних сферах, уміти прокладати маршрут і знаходити шлях у будь-яку погоду, обладнати ночівлю навіть у несприятливих умовах, а ще – бути вправним організатором дозвілля та психологом і знати сильні й слабкі сторони своїх учасників.

Саме тому підготовка керівників походів – дуже серйозна справа і вимагає значних інтелектуальних і фізичних зусиль. З жовтня 2022 року по травень 2023 року Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ), спільно з відокремленим підрозділом громадської організації «Федерація спортивного туризму України» в Миколаївській області, проводили відкритий он-лайн семінар-практикум «Школа молодого керівника походів» (далі – Школа).

До викладання в Школі долучились методисти МОЦНПВТК УМ, досвідчені керівники походів, неодноразові переможці і призери Всеукраїнських змагань з туристських походів, Трощенко В.О., Мартинова Д.Б., Гладка О.В., Колеснікова М.О., Овсяннікова О.В..

Упродовж усього навчального року учасники Школи детально розбирались, як зробити похід цікавим та безпечним, як побудувати маршрут, яке спорядження краще обрати, які продукти з собою взяти і багато чого іншого. Крім того, вивчали топографію, вчились орієнтуватись і надавати домедичну допомогу. А ще – систематично вирішували тематичні тести і виконували практичні завдання, і звісно ж, складали підсумковий залік.

Як і у звичайній школі, хтось навчався краще, хтось гірше. Відтак, зі 100 учасників з різних регіонів України, які зареєструвались на участь у семінарі на початку навчального року, до підсумкового заліку дійшло 49, 23 з яких отримали залік Школи і відповідний сертифікат про підвищення кваліфікації. Кращі 16 учасників за результатами заліку виконали вимоги на рівень «Організатор спортивного туризму».

Дякуємо організаторам відкритого он-лайн семінару-практикуму «Школа молодого керівника походів». Бажаємо усім учасникам цікавих маршрутів у мирній вільній Україні. Сподіваємось, що заняття в Школі допоможуть проводити більш безпечні та складні походи і отримувати справжнє задоволення від спільних мандрівок!