Юні спортсмени-туристи Миколаївщини – серед лідерів Чемпіонату України

З 5 по 9 вересня 2023 року у Львівській області відбувався Чемпіонат України серед юнаків з пішохідного туризму (далі – Чемпіонат). 16 команд з різних регіонів України змагались за звання кращих як в командній, так і в особистій техніці. До складу команди Миколаївської області увійшли Андрій Яланський, Марія Костюкова, Єлизавета Бабенко, Анастасія Годя, Дарина Войтова (тренери: Носков І.П., Костюков О.С., Гладка О.В.), Марія Челован (тренер: Пушкаренко В.Д.), Денис Фокін (тренери: Мезинов О.А., Гладка О.В.), Кирило Гордійчук (тренер: Гордійчук С.Т.), вихованці гуртків Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ), Вознесенського міського будинку дитячої та юнацької творчості, Інгульського будинку дитячої та юнацької творчості м. Миколаєва та Будинку дитячої та юнацької творчості Казанківської селищної ради. Загальну підготовку і керівництво командою під час змагань здійснювали досвідчені тренери, методисти МОЦНПВТК УМ Гладка Олена Володимирівна, Трощенко Володимир Олександрович та Овсяннікова Олена Вікторівна.

Зважаючи на усі труднощі, якими супроводжувались підготовка і участь у Чемпіонаті (неможливість повноцінного тренувального процесу у вихованців упродовж року з огляду на роботу туристських гуртків переважно в режимі он-лайн або призупинення діяльності окремих закладів позашкільної освіти; заборона на проведення навчально-тренувальних зборів на території Миколаївської області; складна дорога до змагань і недостатня злагодженість їх організаторів тощо), отримання позивного результату вимагало надзусиль від усіх учасників команди, і тренерів, і юних спортсменів.

Участі у Чемпіонаті передували навчально-тренувальні збори, які відбувались упродовж 27 серпня – 4 вересня в Хмельницькій області. І саме збори багато в чому посприяли злагодженню команди та відпрацюванню техніки і тактики проходження дистанції, що, в підсумку, позитивно позначилось на результатах юних спортсменів-туристів.

Уже перший день Чемпіонату завершився для команди позитивними емоціями призового місця на «Командній смузі перешкод». Успішно подолавши надскладну дистанцію (а зробити це змогли лише 6 команд із 16!), представники Миколаївщини вибороли бронзові медалі, поступившись командам Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Хмельницької області.

Другий змагальний день вимагав від спортсменів продемонструвати усі свої здібності на «Особистій смузі перешкод». І тут у юних туристів Миколаївщини є представник на п’єдесталі пошани. Срібним призером Чемпіонату на особистій дистанції став Андрій Яланський, який лише 12 секундами поступився переможцю. До десятки кращих серед дівчат увійшло аж три представниці Миколаївської області: Марія Костюкова (5 місце), Єлизавета Бабенко (7 місце), Марія Челован ( 9 місце). У командному заліку на цій дистанції наша команда посіла 5 місце.

У загальному протоколі Чемпіонату України серед юнаків з пішохідного туризму команда Миколаївської області четверта, маючи рівні бали з бронзовими призерами і поступившись лише за пріоритетом.

Вітаємо наших спортсменів-туристів з хорошим виступом на Чемпіонаті і бажаємо їм подальших спортивних успіхів!

Слава Збройним Силам України за те, що діти і молодь мають можливість брати участь в змаганнях!!!

Разом до Перемоги!