Міжрегіональна зустріч юних краєзнавців “Єднаймося заради України”

Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) 26-28 жовтня 2023 року проведено Міжрегіональну зустріч юних краєзнавців «Єднаймося заради України» (далі – Зустріч). Це традиційний захід, який об’єднує педагогів і здобувачів освіти з різних куточків Миколаївщини в прагненні зберегти і популяризувати рідний край, його особливості.

Зміст цьогорічного заходу включав розкриття і дослідження різних аспектів етнографічного краєзнавства. Близько 100 учасників пізнавали, вивчали секрети і презентували свої здобутки у цій царині (учні і вихованці закладів освіти Первомайської, Вознесенської, Южноукраїнської, Очаківської, Новобузької  та Миколаївської міських громад, Доманівської, Ольшанської, Березнегуватської, Казанківської й Олександрівської селищних та Веснянської сільської громади).

На початку Зустрічі загальну позитивну, творчу і дружню атмосферу заходу задали директор МОЦНПВТК УМ Тетяна Григорівна Андрійчук та головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Миколаївської облвійськадміністрації Тетяна Анатоліївна Демиденко.

У перший день насиченої програми заходу методистом, керівником гуртка МОЦНПВТК УМ Інною Петрівною Зьомшею проведено майстер-клас «Народні теревеньки». Під час заняття учасники мали змогу познайомитися з особливостями та жанрами українського фольклору, навчитися аналізувати зміст народних творів та використовувати їх як джерельну базу у ході краєзнавчого пошуку. За підсумками майстер-класу виконали контрольне завдання. Найкраще з ним впоралися команди «Незламні» Кир’яківського ліцею з початковою школою та гімназією Веснянської сільської ради (керівник: Горецька Н.А.), «Незламні серця» Миколаївської гімназії № 26 Миколаївської міської ради (керівник: П’яткова В.В.) та «Юні етнографи» Новобузького центру позашкільної освіти «Твій простір» (керівник: Лісковська І.П).

Другий день Зустрічі розпочався з інтелектуально-пізнавальної гри «За одним столом з Енеєм». Краєзнавці познайомилися з історією написання поеми «Енеїда», особливостями і можливостями цього твору як джерела вивчення української етнографії. Разом з Зьомшею Інною Петрівною юні етнографи розглянули гастрономічний спадок Енея і спробували розгадати  як знайомі назви різноманітних страв, так і віднайти ті, що були на столі у козака Енея і його побратимів.

За результатами свого пошуку учасники розгадували створений організаторами філворд (https://wordwall.net/uk/resource/62637541). Дух суперництва та змагання панували на цій грі. Краще та швидше за всіх впорались зі завданнями команди «Ми та екстрим» Ковалівського ліцею Ольшанської селищної ради (керівник: Пащенко О.О.), «Сильні духом» Новоукраїнського ліцею Березнегуватської селищної ради (керівник: Пащенко А.В.), «Незламні господарочки» Миколаївського центру професійної освіти (керівник: Фіц С.П.).

Продовженням гастрономічної складової Зустрічі стало обговорення традиційних страв, їх рецептів та регіональних особливостей. Разом учасники прийшли до висновку що сучасна українська кухня не уявляється без картоплі. І однією з найпоширеніших всіма регіонами України стравою є деруни. То ж на них і зосередили свою увагу краєзнавці. Гостинно запросила усіх на майстер-клас Лілія Іванівна Бащак, етнографиня, вчитель історії Михайло-Ларинського ліцею Воскресенкької сільської ради, яка разом зі своєю онукою ділилась секретами приготування дерунів (відео майстер-класу на YuTube-каналі МОЦНПВТК УМ за лінком https://youtu.be/oo0S6IxXFgw). Після майстер-класу учасники отримали завдання записати рецепти дерунів, що готують у їх родинах, підготувати всі складові страви і чекати в суботній день усіх «до себе на гостини».

На третій день заходу, 28 жовтня, розпочалось кулінарне реаліті-шоу «Смажте деруни, бо ми йдемо до вас…». Команди, під наглядом дорослих, у режимі реального часу під час ZOOM-конференції, чистили, різали або терли картоплю і цибулю, готували інші інгредієнти…. Смажили і запікали деруни. З піснями жартами та веселощами сервірували стіл, прикрашали свої кулінарні витвори та розповідали про особливості рецептів і технології приготування саме їхніх дерунів. І, звичайно ж, дегустували свої кулінарні шедеври! За результатами кулінарного реаліті-шоу «Смажте деруни, бо ми йдемо до вас…», організаторами створено книгу рецептів (переглянути і завантажити книгу можна за лінком http://surl.li/mwpfn).

Так у творчій, захопливій і пізнавальній, смачній, а подекуди – змагальній, атмосфері пройшли три дні цьогорічної Міжрегіональної зустрічі юних краєзнавців «Єднаймося заради України». Дякуємо усім, хто долучився. Учасники отримали безліч позитивних емоцій, нових знань і вмінь, а від організаторів – ще й електронні сертифікати на згадку. А тим, хто не всиг доєднатись до Зустрічі,  пропонуємо переглянути її перебіг на YuTube-каналі МОЦНПВТК УМ (https://youtu.be/8MeN1RWazCU).

Дякуємо Силам безпеки і оборони України за можливість зустрічатись, працювати і розвиватись на рідній українській землі!

Разом до Перемоги!