На занятті Школи керівників туристських гуртків обговорювали важливі аспекти організації освітнього процесу

У п’ятницю, 19 січня 2024 року, відбувся черговий блок лекцій в рамках семінару-практикуму підвищення кваліфікації педагогічних працівників «Школа керівників туристських гуртків» (далі – Школа), організованого Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ).

Надактуальні і користі рекомендації щодо організації занять у гуртках у своїй доповіді-презентації надала методист МОЦНПВТК УМ О.В. Гладка. Ґрунтуючись на багаторічному особистому досвіді, Олена Володимирівна ділилась напрацюваннями щодо організації тренувального процесу в закритих приміщеннях, т.ч. в умовах відсутності спеціально обладнаної спортивної зали. Лекторка також детально проаналізувала різномаїття завдань, які можна використовувати на відпрацювання окремих технічних та тактичних елементів; важливість розвитку логічного та тактичного мислення у гуртківців. Гладка О.В. наочно продемонструвала можливі способи доповнення технічних занять елементами орієнтування та навела приклади ігрових прийомів, що можуть стати у нагоді у відпрацюванні тем з фізичної підготовки.

Наступна лекція була присвячена організації безпеки під час занять туристських гуртків. Методист МОЦНПВТК УМ Мартинова Дар’я Борисівна розповіла про небезпечні фактори, які можуть призвести до погіршення стану здоров’я або травмування юних спортсменів-туристів, та методи їх нейтралізації. Докладно зупинились на помилках зі страховкою, які часто допускають вихованці та тренери. Окремо обговорили методику подолання страху висоти у гуртківців.

На завершення заняття виступив Наровлянський Олександр Данилович, заступник директора з навчально-методичної роботи Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, який навів конкретні приклади наслідків порушення правил безпеки (зокрема, під час перебування в горах), ще раз наголосивши на обов’язковості їх дотримання усіма спортсменами-туристами.