Володарі таємниць Гео: визначились перші переможці Краєзнавчого калейдоскопу-2024

Уже другий рік поспіль юні краєзнавці з різних куточків Миколаївщини та України упродовж кількох місяців змагаються в рамках «Краєзнавчого калейдоскопу», серії заходів, які проводить Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ). 16-17 лютого 2024 року в режимі онлайн відбувся їх перший етап – за напрямом «Географічне краєзнавство».

Особисто-командні змагання зібрали 36 команд, а це вихованці МОЦНПВТК УМ, представники Новобузької, Очаківської, Миколаївської та Первомайської міських, Казанківської, Олександрівської, Доманівської, Березнегуватської, Врадіївської та Єланецької селищних, Новомарївської, Широківської та Коблівської сільських рад Миколаївської області, представники Київської, Хмельницької, Черкаської та  Полтавської областей України.

У перший – теоретичний день – учасники, разом з керівниками гуртків «Географічне краєзнавство» МОЦНПВТК УМ Світланою Русило та Оленою Овсянніковою, опрацьовували навчальний матеріал з теми «Масштаб карти», розв’язували географічні задачі, розглядали легенди топографічних карт.

У другий, власне, змагальний день, юні краєзнавці повинні були продемонструвати не лише вміння та навички роботи з топографічною картою і орієнтування на місцевості, а ще й неабияку швидкість реакції на завдання організаторів.

Змагання проходили у два тури. Перший відбувся у формі інтелектуальних боїв між визначеними рондомно парами команд. Відповідно графіка, у віртуальному просторі одночасно працювало чотири пари команд. Напруженості суперництву додавала умова жорстко обмеженого часу на відповіді. Переможці кожного двобою склали групу А і продовжили змагання за призові місця. Інші команди склали групу Б і змагались за місця якомога вищі позиції у турнірній таблиці.

За результатами змагань, І місце виборола команда «Лубни» (керівник: Лариса Яковенко) гімназії “ПРОСВІТ” Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області; ІІ місце за командою «Єдність та сила» (керівникя: Наталія Мамчур) Уманської гімназії №11 Уманської міської ради Черкаської області,  ІІІ місце у команди «Фортуна» (керівник: Марина Пацкань) Червонодолинського ліцею Широківської сільської ради Баштанського району Миколаївської області.

В особистому заліку в групі «А» п’єдестал пошани склали: І і ІІ місце, відповідно, представники команди «Лубни» гімназії “ПРОСВІТ” Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області Бистров Анатолій і Крят Таїсія; ІІІ місце – Смола Владислав, команда «Єдність та сила» Уманської гімназії №11 Уманської міської ради Черкаської області.

У групі Б найкращі результати продемонстрували здобувачі освіти м. Миколаєва: Ризє Олексій, команда «Знавці» Миколаївської гімназії № 64, Стахнік Анастасія і Розгон Дмитро, обоє – команда «Незламні географи» Миколаївської гімназії № 44, які і зайняли І, ІІ та ІІІ місця, відповідно.

Організатори щиро дякують учасникам та керівникам команд.

До зустрічі на змаганнях з напрямку «Екологічне краєзнавство» у квітні цього року!