Знавці секретів Чорного моря

26, 27 та 30 квітня 2024 року в режимі онлайн відбувався черговий етап Відкритих змагань МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп» за напрямком «Екологічне краєзнавство». Змагання присвячувались екологічним проблемам Чорного моря і складались з двох самостійних видів – особистого і командного.

Представники 36 команд з Київської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької та Черкаської областей виборювали право на звання кращих розумак Чорного моря. Миколаївщину представляли здобувачі закладів загальної середньої та позашкільної освіти Врадіївської. Новобузької, Єланецької, Казанківської, Доманівської, Березанської, Березнегуватської, Коблівської, Олександрівської, Дорошівської, Первомайської, Очаківської територіальних громад та вихованці МОЦНПВТК УМ.

Особисті змагання юних екологів відбулись 26 квітня. Учасники демонстрували свої знання з теми «Чорне море. Екологічні проблеми та шляхи їх вирішення». Подолати потужні «хвилі еко-шторму» на Чорному морі наважились 95 учасників. З кожною «хвилею» питання вікторини ускладнювались, а час на розв’язання завдань скорочувався. До останнього етапу боротьби за призові місця змогли утриматись 28 учасників між якими і розгорнулась боротьба за призові місця. Найкращий  результат продемонструвала Скиба Яна з команди «Вища ліга» (Єланецький ліцей Єланецької селищної ради, керівник Ступка Світлана Георгіївна). Друге та третє місця посіли учні Ліцею Новобузької міської ради Черкасенко Денис та Потапенко Аліна, представники команди NB (керівник Сумарокова Ірина Володимирівна).

На командних змаганнях учасники упродовж двох днів розв’язували головоломки і загадки, шукали підказки квесту «Мешканці Чорного моря». Квест розроблено з використанням матеріалів, створених в рамках проєкту ЄС / ПРООН «Європейський Союз задля посилення екологічного моніторингу в Чорному морі» (EU4EMBLAS). Разом з морською зіркою команди занурились у підводний світ. І вже було замало володіти знаннями про море та його мешканців, треба було пригадати і український правопис, й історію, і зробити математичні розрахунки для того щоб розгадати код та відкрити чергове завдання випробувань на зупинках «Хто тут заховався», «Свій Чужий», «Море хвилюється» тощо. Учасники отримали справжню бурю позитивних емоцій та подарували організаторам свої малюнки мешканці Чорного моря.

Вітаємо команду «Знавці» Миколаївської гімназії № 64 Миколаївської міської ради (керівник Гарагуля Дар’я Вікторівна) з перемогою в етапі «Екологічне краєзнавство» Відкритих змагань МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп».

Результати інших команд продовжують опрацьовуватись.