Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть

З 13 по 18 листопада 2019 року юні краєзнавці Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді та Миколаївщини взяли участь у Всеукраїнській краєзнавчо-етнологічній конференції учнівської та студентської молоді «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть», яка проходила в м. Косів Івано-Франківської області.

На конференцію прибули делегації з 14 областей України.  

Учасники презентували  свої пошуково-дослідницькі роботи за 5 напрямами краєзнавчих досліджень: «Традиції, звичаї та обряди українського народу», «Український побут, народні ремесла, художні промисли»,  «Традиційне вбрання українців», «Народна архітектура та її стилі», «Говірка, наріччя та діалект». У виступах юних дослідників на секціях розкрито традиції свят і обрядів, побутової культури українців; звучали теми про народні ремесла та промисли, народну творчість, медицину і педагогіку, ігри та забави, розкривалися самобутні портрети майстрів народної творчості.

Насиченою і багатогранною була екскурсійно-розважальна програма заходу. Учасникам конференції було запропоновано різноманітні майстер-класи (технологія гуцульського різьблення та ліжникарства), відвідати садибу Святого Миколая розташовану на території Національного природного парку ” Гуцульщина” у с. Пістинь Косівського району, справжню скарбницю неповторної культури України – Косівський музей декоративно-прикладного мистецтва Гуцульщини, музеї визвольної боротьби на Гуцульщині та художно-етнографічний музей народного мистецтва М.С. Струтинського, а також ознайомились з архітектурними пам’ятками Косова та містечка Кути. Незвичною та надзвичайно цікавою було вечірка “Гуцульські скакання ” під час якої вчили гуцульські слова,

Сповнені незабутніх вражень та сил на подальшу дослідницьку діяльність наші краєзнавці повернулись додому.