Підведено підсумки відкритої Першості Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді зі спортивного туризму серед юнаків та юніорів

Навчальний рік в Миколаївському обласному Центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді традиційно завершується підведенням підсумків туристських змагань, що проводяться протягом вересня – травня – відкритої Першості Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (далі – МОЦТКЕ УМ) зі спортивного туризму серед юнаків та юніорів. Першість – це змагання, які проводяться уже понад 20 років з метою формування здорового способу життя підростаючого покоління, підвищення рівня туристської підготовки вихованців туристсько-спортивних гуртків, виявлення здібних гуртківців для залучення в збірну команду області для участі в змаганнях всеукраїнського рівня.

Цього року програма Першості, крім традиційних видів, була доповнена новими турами – змаганнями з велосипедного і водного туризму (веслування на байдарках) та скелелазінням. Але, на жаль, через карантин проведено 8 з 11 турів.

Програму Першості МОЦТКЕ УМ відкривали  тури з велосипедного та водного туризму. Змагання з велосипедного туризму проходили на двох дистанціях: вело-ралі та фігурне водіння велосипеду, які включали в себе перевірку навичок подолання на велосипеді як природних, так і штучних перешкод. Дистанція водного слалому знайомила учасників з початковими навичками веслування на байдарці.

Одним із найбільш складних видів змагань Першості МОЦТКЕ УМ є особиста техніка, яка дозволяє оцінити індивідуальне володіння юними туристами навичками подолання різноманітних перешкод. Змагання проводились на 4 дистанціях різного рівня складності, що дозволяє учаснику обрати дистанцію відповідно до рівня підготовки.

Тур із загальної фізичної підготовки – своєрідний тест на базові вміння: підтягування для хлопців, згинання та розгинання рук в упорі лежачі для дівчат, біг на коротку дистанцію і біг пересіченою місцевістю, що особливо важливо для підготовки до складних спортивних походів.

З приходом холодної пори року змагання перемістились у спортивні зали. Тур «Подолання смуги перешкод у зв’язках» (цей термін означає, що спортсмени виступають на дистанції парно) традиційно приймала Миколаївська ЗОШ І-ІІІ ст. № 42 Миколаївської міської ради. Керівництво школи велику увагу приділяє гармонійному розвитку учнів та залученню їх до активного способу життя. МОЦТКЕ УМ завжди отримує підтримку адміністрації школи і допомогу при проведені масових заходів з туризму. Спортивна зала школи обладнана для проведення туристських змагань високого рівня складності. 

Тур зі скелелазіння  проходив  в  спортивній  залі  Миколаївської  ЗОШ І-ІІІ ст. №26 Миколаївської міської ради. Проведення змагань зі скелелазіння передбачає наявність спеціально обладнаної стінки, яка з’явилася завдяки ентузіазму керівника гуртка МОЦТКЕ УМ Колеснікової М.О та підтримки керівництва школи.

Туристська весна 2020 року стала несподівано короткою – лише одні змагання на відкритому повітрі зі спортивного орієнтування. Вони відбувались на трьох дистанціях: орієнтування в заданому напряму для досвідчених учасників, орієнтування за вибором – для тих, хто ще не дуже впевнено володіє картою і компасом і коротка дистанція для новачків.

Усього в змаганнях Першості взяли участь 29 команд старшої та 28 команд молодшої вікових груп. Загальна кількість учасників – 932. Команди представляли МОЦТКЕ УМ, а також заклади освіти Херсонської області, м. Миколаєва (Палац творчості учнів, заклади позашкільної освіти Інгульського та Заводського районів), м. Вознесенська, Новобузького району, Шевченківську, Широківську, Галицинівську об’єднані територіальні громади.  

Переможцями Першості МОЦТКЕ УМ в старшій віковій групі стали команди: «Оболтусята» Будинку дитячої та юнацької творчості  Інгульського району м. Миколаєва (керівник Лисунець О.С.) – 1 місце, «Едельвейс» МОЦТКЕ УМ (керівник Безпалий М.А.) – 2 місце, «Меридіан» МОЦТКЕ УМ (керівник Мезінов О.А.) – 3 місце..

Серед команд молодшої вікової групи кращими стали команди «Десант» Палацу творчості учнів м.Миколаєва (керівник Вагіна Ю.В.) – 1 місце, «Непосіди» Центру дитячої та юнацької творчості м. Вознесенська (керівник Носков І.П.) – 2 місце, «Меридіан» МОЦТКЕ УМ (керівник Мезінов О.А.) – 3 місце.

Дякуємо командам за участь. Щиро вітаємо переможців і сподіваємося на зустріч у новому навчальному році!