Літня археологічна школа -2021: відкриття юних дослідників у дорослій науці

21 червня – 4 липня Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено VII Літню археологічну школу на базі Вікторівської античної експедиції.

Традиційно кістяк експедиції склали вихованці краєзнавчих гуртків Центру. До них долучилися юні краєзнавці з різних куточків Миколаївщини, Одеської області та м. Києва, а також волонтери – романтики різних поколінь та професій, які протягом багатьох років присвячують свій вільний час археології, всього – понад 30 учасників.

Цьогоріч продовжили дослідження комплексів античного святилища VI-V ст. до н.е. просто неба, представлені пагорбом жертовної золи із перегорілими рештками приношень олімпійським богам висотою в людський зріст та площею більше 200 квадратних метрів, а також розташовану поряд грандіозну заглиблену майже на чотири метри споруду, що нагадує сегмент амфітеатру. Остання не знаходить собі аналогій серед античних старожитностей, її призначення ще треба розгадати. Серед найважливіших знахідок: фрагменти скелетів свійських тварин, зразки елітарного імпортного посуду, значна колекція найдавніших на території України монет у вигляді вістрь стріл та дельфінів, елементи озброєння, знаряддя промислів та ремісництва.

Учасники школи мали змогу брати активну участь у забезпеченні функціонування табору, всіх етапах польових робіт: від розкопок до камеральних досліджень. Ретельне вивчення та інтерпретація матеріалу, а також його музеєфікація вже невдовзі ляже на плечі вихованців археологічних гуртків Центру національно-патріотичного виховання.

Окрім того, під час роботи школи проведено чисельні просвітницькі заходи: майстер-класи з прийомів та методів польової археології, лекції з давньої історії та археології краю, спортивні агони, практичні заняття із виготовлення керамічного посуду за давніми технологіями. Протягом двох тижнів учні готували власні пошуково-дослідницькі проєкти, гідно представлені на підсумковій конференції. Фіналом заходу стало костюмоване дійство «Давні народи світу» прямо на розкопаних залишках культового комплексу віком 2,5 тисячі років та посвята в археологи нових учасників експедиції. Всі вихованці школи отримали відповідні сертифікати, шеврони та наліпки з логотипом Літньої археологічної школи, а також сувеніри та солодкі подарунки.

Щиро вдячні Благодійному фонду «Ольвійський меценат» родини Крапівіних та небайдужим волонтерам за підтримку Літньої археологічної школи. Також приємно було бачити на базі експедиції зацікавлених минулим нашого краю та молодіжним археологічним рухом гостей: знімальну групу «Суспільного Миколаїв», вихованців студії «Фотокрок» на чолі з Іриною

Гузій, голову Миколаївської обласної ради Ганну Замазєєву, а також екскурсійні групи з розташованого поряд чорноморського курорту Рибаківка.