ХІІІ Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців

8 по 14 серпня 2021 року в с. Осій Хустського району Закарпатської області на базі Центрального табору туристського активу учнів відбувся ХІІІ Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців (далі – Зліт), що об’єднав 12 команд з різних областей України та м. Києва. Миколаївщину на заході представляли вихованці Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (керівники О.В. Овсяннікова та Л.І. Бащак).

Зліт видався насиченим, складним, але пізнавальним та цікавим. Програма передбачала проходження туристсько-краєзнавчого комплексного експедиційного маршруту, роботу у творчих майстернях, різноманітну конкурсну програму та майстер-класи.

Найскладніший вид програми – комплексний туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут – вимагав від учасників не лише продемонструвати свої знання і вміння за напрямами краєзнавчих досліджень (історії, археології, географія та геології, екології, фольклору й етнографії) на контрольно-залікових станціях, а й рівень туристсько-спортивної підготовки на технічних етапах та здатність орієнтуватися на місцевості та виконувати спеціальні завдання (в’язання вузлів, визначення відстані до предмета, визначення азимуту на предмет тощо). Родзинкою цьогорічної конкурсної програми Зльоту став конкурс лiтературно-музичних композицій «Без верби i калини нема України».

Представники Миколаївської області вибороли ІІ місце у конкурсі «Візитівка команди» творчо, весело та креативно представивши себе журі та учасникам заходу.

Гідні результати нашої команди у «Творчих майстернях», на яких презентувались звіти про краєзнавчо-дослідницьку роботу гуртка, експедиційного загону, власні краєзнавчі дослідження. Так у секції «Фольклор і етнографія» Бєгліца Евеліна зайняла перше місце, а Кондріна Юлія посіла третє місце у секції «Археологічне краєзнавство».

Щиро вітаємо членів команди Миколаївської області та їх наставників! Бажаємо і надалі натхнення, віри у свої сили, невичерпної енергії та подальших звершень!