Дослідження та дослідники нашого краю

28 – 29 січня 2022 року в режимі on-line відбулась ІІ обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Дослідження та дослідники нашого краю» (далі – Конференція). Організатори – Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) – ставили собі амбітну і дуже важливу для сьогодення мету – активізувати пошуково-дослідницьку діяльність підростаючого покоління в різних куточках Миколаївщини, створити умови для особистого зростання та творчої самореалізації юних краєзнавців.

До участі в Конференції долучилась 54 учасника – учнівська молодь закладів освіти Снігурівської, Казанківської, Воскресенської, Новобузької, Нечаянської, Доманівської, Врадіївської, Первомайської, Баштанської, Веснянської, Очаківської, Новоодеської, Веселинівської, Кривоозерської територіальних громад та міста Миколаєва. Гостями конференції стали представники краєзнавчого об’єднання Чечеліївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Петрівської селищної ради Кіровоградської області.

Учасники працювали в секціях за такими напрямами краєзнавчих досліджень: Історичне краєзнавство ( «Миколаївщина від стародавніх часів до 1917 року» і «Наш край від подій Української революції 1917-1921 років до сьогодення), Етнографічне краєзнавство: «Традиції, звичаї та обряди мого народу», Екологічне та географічне краєзнавство: «Збережемо для нащадків»; «Культура рідного краю та музейна справа». Безпосередня робота проводилась на платформі ZOOM у форматі захисту, обговорення доповідей, дискусій між учасниками та керівниками секцій. Традиційно до участі у роботі секцій у якості експертів організатори залучили досвідчених педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти області, представників культурно-освітніх установ.

У своїх доповідях юні дослідники розкрили маловідомі сторінки історичного минулого нашого краю, розповіли про діяльність видатних особистостей, звернули увагу на традиції та звичаї, які притаманні рідному краю, обговорили актуальні питання захисту довкілля, збереження малої річки Бакшала, ландшафтів Кінбурну, акцентували на тому, що культурна спадщина Миколаївщини, є невід’ємною частиною світового культурного надбання. Цікавість викликали презентовані результати пошукової роботи з встановлення невідомих імен та місць поховань солдатів ІІ світової війни.

За підсумками конференції учасники отримують сертифікати, що підтверджують участь у заході, та електронні збірки статей.

Проведена робота в чергове показала, що краєзнавство є важливим засобом формування у підростаючого покоління національної свідомості, любові до рідного краю, його природи, історико-культурної спадщини, виховання патріотів України.

Сподіваємося, що юні краєзнавці продовжать активно розширювати і поглиблювати знання про природу, історію та культуру не тільки Миколаївщини, а й України в цілому.

Бажаємо міцного здоров’я, успіхів у навчанні та нових звитяг!