Школа «Патріот». Замість тисячі слів

31 березня – 2 квітня в Миколаївському обласному Центрі туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді працювала незвичайна школа – школа «Патріот» для вихованців гуртків військово-патріотичного напряму.

В її роботі взяли участь юні патріоти з Новоодеського, Баштанського, Новобузького, Миколаївського, Вознесенського, Березанського, Очаківського, Снігурівського районів, м.Миколаєва та нашого закладу. Відкривали незвичайну школу директор Центру туризму Горбова Т.О., голова Миколаївської обласної організації Товариства сприяння обороні України Пустоляков О.Д., голова  Козацької громади Миколаївської області Щербаков С.К., президент Центру тактико-спеціальної підготовки «Булат» Резанов С.В.

Не дивлячись на те, що заняття в незвичайній школі тривали лише три дні, це був справжній курс молодого бійця, насичений майстер-класами, заняттями з практичної підготовки, конкурсами та випробовуваннями.

Протягом всіх трьох днів з учасниками школи працював інструктор Товариства сприяння обороні України Алмін Л.Д. Під його керівництвом проходили заняття зі стрільби. Кращими стали юні стрільці з Клубу юних моряків з флотилією (м. Миколаїв), Баштанського  та Новоодеського районів.

Різнопланові, на високому професійному рівні теоретично-практичні заняття, що проводились під керівництвом інструкторів Центру тактико-спеціальної підготовки «Булат», викликали схвальні відгуки як у учасників школи, так і у керівників делегацій. Це і вогнева підготовка, і основи самозахисту при зустрічі з агресивно налаштованими людьми, і дії при виявленні вибухонебезпечних предметів, і навички тактичної медицини.

З прийомами реанімації познайомив учасників Фролов Ю.А., парамедик аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області. А використання під час  заняття манекена «Анна» допомогло відпрацювати навички штучного дихання та непрямого масажу серця. Присутні висловили впевненість у тому, що у разі виникнення ситуації, коли людині буде необхідна допомога, не розгубляться і використають здобуті знання та вміння.

Тих, хто прагне розвивати спритність та силу чекали в своєму колі козаки громади Миколаївської області. Саме вони навчали юних патріотів основам сучасного бойового мистецтва «Козацький грай».

Для майбутнього воїна-захисника дуже важливими є володіння навичками орієнтування на місцевості, вміння «читати» карту, в’язати вузли та долати природні перешкоди. За такими напрямами провели для присутніх майстер-класи на місцевості педагоги-професіонали Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. 

Перевірити отримані знання учасники школи могли під час інтелектуального конкурсу. Кращими стали команди з Новоодеського (1 місце), Баштанського (2 місце), Вознесенського (3 місце) районів. А рівень володіння отриманими навичками та вміннями – під час теренової гри з елементами квесту, завданням якої було правильно відтворити текст спеціального донесення. І тут кращими виявилися учасники з Вознесенського району.

В рамках школи «Патріот» відбувся ще один, дуже вагомий та знаковий захід – зустріч з прикладами справжнього патріотизму, людьми, що є справжнім взірцем для теперішнього покоління – воїнами-учасниками АТО. Серед них троє – педагоги нашого закладу: Мінаков В.А, майор, командир розвідувального загону 81 десантно-штурмової бригади (в мирному житті – керівник туристських гуртків), Смирнов О.І., старший лейтенант 79 десантно-штурмової бригади (а нині – археолог, викладач, керівник краєзнавчих гуртків нашого закладу), Бондаренко Д.В., молодший сержант 80 десантно-штурмової бригади (зараз – методист, керівник краєзнавчих гуртків Центру туризму). Також серед гостей Ревенко О.О. – майор, заступник командира  79 десантно-штурмової бригади. Важко описати емоції, що переживав кожен з присутніх. Це і сум, і гордість, і співчуття, і захоплення, і цікавість, і біль… Головне, що в залі не було байдужих. Особливого настрою додали танець та  музично-літературна композиція від учасників Миколаївського та Новоодеського районів. Наприкінці зустрічі юні патріоти передали в 79 десантно-штурмову бригаду символічний прапор першої школи «Патріот» з побажаннями від присутніх та вірою в те, що він буде оберегом для всіх захисників нашої землі.   

Організатори доклали максимум зусиль, щоб усі учасники школи «Патріот» отримали нові, корисні знання, практичні навички та вміння. Та щиро бажають усім знати, вміти, але не мати нагоди використати їх в мирній, процвітаючій державі. 

Залишити відповідь