Ольвія – значить щаслива!

28 жовтня 2017 року вихованці творчих об’єднань Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді під керівництвом методистів Бондаренка Дениса Володимировича та Ємельянової Ірини Анатоліївни, керівника творчих об єднань Мінакова Володимира Андрійовича здійснили екскурсійну подорож до національного історико-археологічного західника «Ольвія». О́львія (Óλβια — щаслива)  (Сабія, пізніше Борисфеніда, ще пізніше Ольвія чи Ольвіополіс) — найважливіша грецька колонія в Нижньому Побужжі, в дельті Гіпаніса (Буга) та Борисфена (Дніпра), заснована вихідцями з Мілету в 647646 р. до н. е. Ольвія – сучасне відображення античних часів на території України.

Статус заповідника Ольвія набула у 1926 році. З проголошенням незалежності України розпочалися заходи з приводу охорони археологічної пам’ятки і дослідження руїн та некрополів міста, визначені кордони пам’ятки. У 2002 році заповідник набув статусу національного.

Облаштовано музей-заповідник з охороною і забороною на ведення несанкційованих розкопок. В наші часи в Ольвії розташований сучасний музей, в якому знаходяться багато пам’яток-артефактів. Музей містить знахідки античної культури (різноманітні побутові чаші, тарілки, амфори, форма яких була дуже зручною для перевезення на кораблях, стародавні греки перевозили вина, оливкову олію тощо, жіночі прикраси, залишки мармурових колон та інші побутові знахідки). Мандруючи територією заповідника можна відвідати музей каменю (лапірарій), залишки грецьких житлових кварталів та давнього діючого джерела, ще можна знайти багато цікавих речей, серед яких саркофаг (за легендою, якщо навколо нього обійти три рази і загадати бажання, то воно обов’язково збудеться), вівтар у формі хреста, що розташований перед храмом Аполлона-Дільфінія, склеп, залишки храмів, землянок, які були першими житловими спорудами Ольвії. Ми сповнені чудових вражень та заряджені позитивною енергією античного міста повертались до Миколаєва. Наші враження закріпили думку, що це не кінець пригод, а лише початок нових відкриттів та подорожей.

 

Залишити відповідь