Оновлення форм і методів військово-патріотичного виховання в закладах освіти Миколаївщини

27-28 березня 2018 року на базі Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відбувся обласний семінар-практикум «Оновлення форм і методів військово-патріотичного виховання в закладах освіти Миколаївщини».

На семінар прибуло понад 50 педагогічних працівників з: Казанківського, Веселинівського, Снігурівського, Доманівського, Братського, Березанського, Новобузького, Миколаївського, Новоодеського, Баштанського, Вітовського, Арбузинського та Врадіївського районів, міст Миколаєва, Южноукраїнська, Очакова, Вознесенська та Первомайська та об’єднаних територіальних громад Миколаївщини.

Також на семінарі були присутні  слухачі курсів підвищення кваліфікації – керівників гуртків військово-патріотичного спрямування та методист науково-методичного Центру управління освіти Миколаївської міської ради.

Програма семінару-практикуму розрахована на два дні занять та розділена на два блоки – теоретичний та практичний.

27 березня 2018 року обласний семінар-практикум відкрила Горбова Т.О., виконуюча обов’язки заступника директора Миколаївського обласного Центру туизму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, привітавши учасників заходу вона наголосила на те, що національно патріотичне виховання – невід’ємна складова роботи у позашкільному навчальному закладі, також у роботі семінару взяли участь голова ГО «Миколаївська обласна організація Товариства сприяння обороні України»  Шутяк Ю.О., який висловив своє бачення військово-патріотичного виховання в Україні. Цікавими та змістовними були виступи А.М. Бахтіна – завідувача кафедри військової підготовки Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, голови військово-патріотичного клубу «Гард» та Н.А. Ніколаєнко – доктора політичних наук, професора, завідуючої кафедрою політології та права МНУ ім. В.О. Сухомлинского.

Практична частина семінару розпочалася заняттям з військової топографії, яке провів керівник гуртків МОЦТКЕ УМ І.О. Левченко. Учасники семінару ознайомилися із видами топографічних карт, вивчали прямокутну систему координат, оволодівали навичками визначення місцезнаходження за картою, знайомилися з основами методики організації змагань з військово-спортивного орієнтування.

Інструкторським складом Центра тактико-спеціальної підготовки «Булат» проведено заняття для педагогів області з «Тактичної медицини», адже матеріально-технічна база ЦТСП «Булат» за напрямом тактичної медицини є однією з кращих у південному регіоні, та заняття такого напрямку завжди проходять в рамках міжнародного проекту «TAKTIKA» та за підтримки міжнародної організації «Tactica Combat Systems». Продемонстровано медичні аптечки та дуже змістовно ознайомлено присутніх про етапи допомоги. Більш детально розглянуто накладання джгутів та різних моделей джгутів-турнікетів, враховуючи особливості роботи з ними.  Педагоги з зацікавленістю  з сучасними засобами зупинки кровотеч, та інструктори продемонстрували різні варіанти накладання пов’язок (давлючих, фіксуючих). Серед засобів евакуації потерпілого розглянули різноманітні варіанти евакуації, використовуючи тактичні рятувальні стропи, тент Basha, рятувальне покривало.

Під час практичної частини були запропоновані цікаві практичні вправи як для проведення на уроках, так і для змагань, завдяки яким учні зможуть напрацьовувати навички надання допомоги та самодопомоги.

28 березня 2018 року обласний семінар-практикум проходив на базі кафедри військової підготовки Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського.

Під час другого дня семінару учасники дізнались призначення та будову сучасної радіостанції, порядок радіообміну, використання кодованого зв’язку, методику організації зв’язку на заняттях гуртка та під час проведення змагань. На заняттях з вогневої підготовки Інструктор Миколаївського обласного ТСО розповіли та продемонстрували швидкісну стрільбу з пневматичної зброї з різних положень та на різну дальність, після фізичних навантажень та про приготування до стрільби з положення стоячи та з коліна з різних видів зброї.

Інструктори Центру тактико-спеціальної підготовки «Булат» провели заняття з тактичної підготовки, під час якого всі присутні дізналися про тактику дій малих піхотних  груп, сигнали управління та взаємодії, дії у «двійках» та «трійках» та методику організації змагань з використанням елементів тактико-спеціальної підготовки.

 

Залишити відповідь