Проведено обласний інструктивний семінар відповідальних за роботу Малої академії наук

22 січня 2019 року Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді проведено обласний інструктивний семінар відповідальних за роботу Малої академії наук у районах (містах), об’єднаних територіальних громадах області «Організація та проведення І (районного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України» (відділення історії, наук про Землю, філософії та суспільствознавства).

До участі у семінарі прибули представники Баштанського, Миколаївського, Новобузького, Вітовського, Веселинівського, Братського, Снігурівського районів, Широківської, Куцурубської, Галіцинівської та Шевченківської об’єднаних територіальних громад, міст Первомайська, Южноукраїнська та Миколаєва.

Робота семінару складалась з двох частин: теоретичної та практичної. Під час першої частини заходу з вітальним словом до учасників семінару звернулась Андрійчук Т.Г., в.о. директора МОЦТКЕ УМ. Про науково-дослідницький пошук та представлення його результатів в системі МАН України розповіла Міронова І.С., доктор історичних наук, професор кафедри історії Чорноморського національного університету імені Петра Могили, керівник гуртка МАН «Історія України» МОЦТКЕ УМ. Погорєлов А.А., кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії, етнології та археології Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, керівник гуртка МАН «Історичне краєзнавство» МОЦТКЕ УМ наголосив на необхідності використання місцевого матеріалу для підготовки пошуково-дослідницької роботи з історичного краєзнавства. Про потребу розроблення пошуково-дослідницьких проектів суспільно-політичного спрямування з врахуванням питань декомунізації наголосив Тригуб О.П., доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету імені Петра Могили, голова Миколаївської обласної спілки краєзнавців, керівник гуртка МАН «Філософія», «Релігієзнавство» МОЦТКЕ УМ. Риженков А.В., заступник директора з методичної роботи МОЦТКЕ УМ розповів про організаційно-методичні питання підготовки та проведення І етапу конкурсу-захисту МАН. Зьомша І.П, методист МОЦТКЕ УМ розповіла про умови підготовки документів та учнівських науково-дослідницьких робіт на І та ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу – захисту МАН.

Під час практичної частини семінару Сопчук С.Л., методист комунальної установи «Новоодеський районний центр фінансово-господарського та фінансово-методичного забезпечення закладів освіти», керівник гуртка МАН «Історичне краєзнавство» МОЦТКЕ УМ поділилась досвідом підготовки та проведення І етапу конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт МАН у Новоодеському районі. Також учасники семінару мали змогу прийняти участь у практикумі «Захист учнівських науково-дослідницьких робіт в Малій академії наук України» в ході якого прослухали виступи Терещука Матвія, учня 11 класу Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Миколаївської міської ради, кандидата в дійсні члени Малої академії наук України (секція «Історія України», тема роботи «Іредентизм на українських землях в 1900-1939 роках»), Гайдук Яни, дійсного члена Малої академії наук України, студентки І курсу Миколаївського медичного коледжу (секція «Географія та ландшафтознавства», тема роботи «Аналіз та охорона рослинного та тваринного світу природного заповідника “Єланецький степ”» та Некипелової Валерії, учениці 11 класу Миколаївського муніципального колегіуму ім. В.Д.Чайки Миколаївської міської ради, дійсного члена Малої академії наук, переможця ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту (секція «Журналістика», тема роботи «Мем як візуально-креативна стратегія в інтернет-просторі»).

Підбиваючи підсумки семінару учасники обмінялись думками та обговорили проблемні питання та шляхи їх вирішення, які виникають під час проведення І (районного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України.

Залишити відповідь