Свято юних краєзнавців України

З 8 по 10 листопада 2019 року Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді спільно з департаментом освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації та Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді проведено Х Всеукраїнську краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

На  конференцію прибули юні краєзнавці з Донецької, Вінницької, Закарпатської, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Одеської, Полтавської, Львівської, Тернопільської, Сумської, Херсонської,  Черкаської та Чернігівської областей, а також представники з районів і міст Миколаївщини, закладів освіти Миколаєва, Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

Конференція почалась зі знайомства гостей з містом Миколаєвом. Проведено екскурсію до Музею суднобудування та флоту, відвідано один з найбільших агропромислових об’єктів Півдня України – термінал ТОВ СП «Нібулон», що вразив не лише своєю масштабністю, а й можливими перспективами і багатовекторністю розвитку, високою технологічністю процесів.  

Для привітання учасників конференції зібрали у сесійній залі Миколаївської обласної ради. До присутніх з напутніми словами звернулись Трайтлі О.О., заступник голови Миколаївської обласної держаної адміністрації, Удовиченко О.О., директор департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА, Неділько С.В., директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. В якості музичного подарунку для присутніх прозвучали вокальні номери студентів Миколаївського коледжу культури і мистецтв (директор Мицик С.В.). 

Безпосередня робота Всеукраїнської конференції учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників» розпочалась вже 09 листопада 2019 року. В цей день юних краєзнавців України гостинно вітав Чорноморський національний університет імені Петра Могили. В ході пленарної частини дослідники-краєзнавці дізналися багато цікавого та пізнавального: Левченко Лариса Леонідівна, директор державного архіву Миколаївської області, доктор історичних наук, розповіла про архів як інституцію зберігання національної пам’яті. Шлях книги від ідеї до рук читачів розкрила директор приватного видавництва «Гудим І.О» – Гудим Ірина Олександрівна. Шарафонов Олександр Миколайович,  член громадської організації «Символи Миколаєва», дослідник-етнузіаст, краєзнавець повідав про козацьку добу в історії Миколаївщини. Особливий інтерес учасників викликала доповідь Коваленко Ірини Олександрівни, завідуючої відділом еколого-просвітницької роботи КУ «Миколаївський зоопарк», про внесок Миколаївського зоопарку у збереження біорізномаїття планети. Горбенко Кирило Володимирович, археолог, керівник археологічної експедиції з дослідження городища «Дикий Сад», старший викладач Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського розповів про створення музею просто неба та нові дослідження городища «Дикий сад».

Натхненні такими розповідями, юні дослідники-краєзнавці розпочали роботу в секціях історичного, етнографічного, екологічного, географічного, археологічного краєзнавства, культури та музейної справи рідного краю. Очолювали секції провідні фахівці, науковці закладів вищої освіти та культурно-просвітницьких установ Миколаєва. 

Основна частина конференції завершилась урочистим закриттям, в якому взяли участь Цюрисов Андрій, представник громадської організації «МрійДій», Волчеський Руслан, завідувач відділу молоді та туризму управління молоді та спорту Миколаївської ОДА, Чичкалюк Тетяна, голова асоціації туристичного бізнесу Миколаївщини.  Кожен з гостей висловив свою власну думку щодо природної, культурної, історичної, археологічної спадщини Миколаївщини та роль підростаючого покоління в справі розбудови незалежної держави.

Всі  учасники конференції отримали збірку тез, сертифікат учасника конференції. Юні науковці, доповіді яких відзначено керівниками секцій, отримали свідоцтва, що підтверджують право на друк у збірці кращих пошуково-дослідницьких робіт Х Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».  

Гостинний Миколаїв чекає юних краєзнавців на ХІ Всеукраїнську краєзнавчу конференцію у 2020 році!