Проведено відкриту краєзнавчу школу «ЕТНОхата»

18 січня 2020 року на базі Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді відбулось заняття Відкритої краєзнавчої школи «ЕТНОхата» з етнографічного напрямку.

Під час відкриття школи до МОЦТКЕ УМ завітали колядники та щедрувальники з Миколаївського економічного ліцею № 2 Миколаївської міської ради (керівник Бітлян О.К та Орел А.К.) та учні Зеленоярського ЗЗСО Миколаївської районної ради (керівник Дудчик Н.М.). Божкова Г.Л., провідний методист з фольклору та збереження нематеріальної культурної спадщини Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи розповіла юним краєзнавцям про те, що являє собою нематеріальна культура, що викликало непідробну цікавість у присутніх.

Робота школи склалась з трьох майстер-класів. Розпис «Візерунки української душі», керівник Гром М.В., під час якого учасники мали змогу спробувати різноманітні техніки розпису та створити власний неповторний малюнок.

Поринути в чарівний світ майстер-класу з виготовлення «Ляльки-травниці», керівник Шаптала І.Р., під час проведення якого кожен учасник створив власну неповторну ганчір’яну лялечку, наповнену духм’яними лікарськими травами. які слугують оберегом здоров’я та довголіття. Наповнити травничку можна на свій смак та в залежності від того, якого ефекту очікуєте від лялечки. Так, травниця з мелісою чи материнкою – заспокоїть, з м’ятою – зніме втому, з ромашкою та чебрецем – знищить шкідливі мікроби.. Окрім того, таку лялечку можна наповнити травами, що відлякують комах, наприклад лавандою.

Історію овоча який завжди мріяв стати млинцем дізнались під час майстер-класу «Таємниці господині». Керівник Зьомша І.П., поділилась з учасниками школи власним рецептом смачних деренів, які діти власноруч приготували та потім спробувати.

   Підбиваючи підсумки роботи школи діти мали змогу закріпити набуті знання та зіграти в бліц-гру «Ромашка» відповідаючи на обране наосліп питання. Всі учасники школи та їх наставники отримали заряд позитивних емоцій, незабутні враження та нові знання.