Нарешті краєзнавча школа офф-лайн

22 травня 2021 року юні краєзнавці зібрались у приміщенні Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) на заняття Відкритої краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватися та відповідати!» (далі – Школа). В заході взяли участь вихованці краєзнавчих гуртків МОЦНПВТК УМ, Будинку дитячої та юнацької творчості Заводського району міста Миколаєва та учні Михайло-Ларинського ЗЗСО І-ІІІ ст. Воскресенської селищної ради.

Під час польових досліджень в руки юним краєзнавцям потрапляють цікаві речі або їх фрагменти. Як їх описати, зафіксувати місце знаходження, а головне – правильно атрибутувати? Саме цьому вчились на занятті «Використання інтернет ресурсів при атрибуції артефактів по маркуванню», яке провів методист МОЦНПВТК УМ Денис Володимирович Бондаренко. У ході практичної частини юні дослідники працювали з предметами, зібраними під час різних експедицій. Це дало їм змогу скласти уявлення про ті особливості речей, на яких потрібно акцентувати увагу, яку інформацію може містити, на перший погляд, не інформативна знахідка. Учасники Школи познайомилися з інтернет-каталогами, за допомогою яких можна ідентифікувати знайдені речі, визначати час та місце виготовлення.

На занятті з «Географічного краєзнавства», що провела Олена Вікторівна Овсяннікова, завідувач екскурсійно-краєзнавчого відділу МОЦНПВТК УМ, слухачі Школи виступили в якості юних метеорологів. Діти познайомилися із «кухнею погоди», навчилися розрізняти ізолінії на картах, знімати показники з метеорологічних приладів, розв’язувати задачі на зміни температури повітря, атмосферного тиску, визначати відносну вологість. Опанували навички роботи з барометром-анероїдом, гігрометром, анемометром.

До занять краєзнавчої школи долучилась Марина Миколаївна Романенко, головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації, член Миколаївської філії Національного екологічного центру України. Марина Миколаївна під час он-лайн включення з берегів Південного Бугу розповіла про природно-заповідний фонд Миколаївщини і звернула увагу на унікальність природи НПП «Бузький Гард» та важливість збереження територій. Юні краєзнавці долучилися до акцій «#Збережемо_Бузький_Гард».

Переконані, що отримані знання та набуті уміння з методики польових досліджень, стануть у нагоді юними краєзнавцями під час експедицій.