Нетрадиційні підходи на традиційній педагогічній раді

13 вересня 2021 року у Миколаївському обласному Центрі національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено традиційну педагогічну раду, на якій проаналізовано роботу педагогічного колективу закладу у 2020/2021 навчальному році та визначено основні завдання на новий навчальний рік.

Зокрема, директор Центру Тетяна Георгіївна Андрійчук у своєму виступі проаналізувала основні напрямки роботи педагогічного колективу за минулий навчальний рік, який, як відомо, проходив в умовах карантинних обмежень та повномасштабних локдаунів, що змусило педагогів переорієнтувати свою освітню та організаційно-масову роботу в режим он-лайн. Педагогічний колектив першим серед позашкільних закладів України туристсько-краєзнавчого спрямування провів в он-лайн-режимі Всеукраїнську конференцію учнівської і студентської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників», в якій взяли участь 147 вихованців Донецької, Вінницької, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницька, Херсонської, Сумської, Черкаської областей, а також представники з районів і міст Миколаївщини, закладів освіти міста Миколаєва та МОЦНПВТК УМ.

В онлайн-режимі також проведено ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт у відділеннях історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю Миколаївського обласного територіального відділення МАН В якому взяли участь 59 учнів-членів МАН.

Спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, за підтримки департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, у березні 2021 року закладом проведено Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти “Край, в якому я живу», в якому взяли участь 55 екскурсоводів з музеїв закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти з 24 регіонів України (усього 55 учасників).

Після річної перерви на високому організаційному рівні в режимі оф-лайн проведено фінальну частину ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура») у якій взяли участь 11 роїв, які представили об’єднані територіальні громади, райони та міста Миколаївської області.

В он-лайн- режимі проводилися також всі заплановані методичні заходи, серед яких обласні семінари, наради , майстер-класи, тренінги тощо.

Вихованці гуртків Центру протягом навчального року є неодноразовими учасниками обласних, всеукраїнських та міжнародних масових заходів підкорюючи нові вершини стають переможцями та призерами, а саме:

– – ІІІ (Всеукраїнського) туру конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна»

– – Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край»;

– – Он-лайн конкурсу туристичних гідів «#МандруйМиколаївщиною 2020»

– – Чемпіонату України зі спортивного туризму – пішохідний туризм (особистий);

– – ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України

– – Всеукраїнського інтерактивного конкурсу «МАН-Юніор Дослідник»

– – 50 Чемпіонату України серед юнаків з пішохідного туризму у м. Світловодськ Кіровоградської області

– – Всеукраїнського зльоту-змагання юних туристів-краєзнавців

– – Чемпіонату України зі спортивного туризму – гірський туризм серед юнаків.

Кондріна Юлія, Смирнова Любов, Глушак Євгенія, Гембержевська Дар`я, вихованки археологічних гуртків Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, учасники Літньої археологічної школи стали стипендіатами Благодійного фонду “Ольвійський меценат” родини Крапівіних-2021. Відповідні стипендії запроваджені фондом для підтримки активної молоді в сфері археологічних досліджень. Гембержевськый Дар`ї за результатами захисту ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2020 році призначено Стипендію Президента України.

Педагоги закладу відзначені грамотами Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру національно-патріотичного виховання, туризму а краєзнавства учнівської молоді, подяками Миколаївської міської ради.

Визначено основні завдання на наступний навчальний рік:

– дотримання вимог Постанови державного санітарного лікаря України від 6 вересня 2021 №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (СОВІД-19) рішень місцевих органів влади та інструкцій МОЦНПВТК УМ» з цього питання .

– створення умов для забезпечення права дітей та учнівської молоді на здобуття якісної позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, виховання та соціалізація особистості в процесі освітньої діяльності.

– забезпечення розвитку інформаційних та комунікативних технологій, організація дистанційного навчання в позашкільному закладі, у тому числі для дітей Героїв та учасників АТО,ООС, дітей з особливими освітніми потребами та переселенців зі Сходу України;

– активізація самоосвітньої діяльність педагога, який має мати сучасні погляди і уміння, інформаційно грамотний та здатен ефективно і доцільно використовувати інформаційні й комунікативні технології у своїй професійній діяльності, володіти новітніми методиками використання електронних освітніх ресурсів.

Співдоповідачами виступили заступники директора: Риженков А.В. та Єрмакова І.П., які акцентували увагу педагогів на питаннях курсової перепідготовки та затвердження освітніх програм з позашкільної освіти, які використовують у своїй роботі керівники гуртків Центру.

Ухвалено рішення про пріоритетні напрямки роботи колективу на новий навчальний рік, серед яких національно-патріотичне та військово-патріотичного виховання, активізація роботи педагогів у створенні навчальної літератури за напрямами позашкільної освіти, пошук, підтримка та розвиток обдарованих, здібних до наукової діяльності дітей та молоді.

Педагогічна рада пройшла у діловій та конструктивній обстановці.

Отже, новий навчальний рік розпочався. Бажаємо усім педагогічним працівникам бути постійно у стані бентежного пошуку істин та мудрості, ставити амбітні далекоглядні цілі та обов’язково досягати їх!