Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено заходи до Дня захисників України

З 7 по 10 жовтня 2021 року в урочищі Мар`ївське Інгульської сільської територіальної громади Баштанського району Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) проведено заходи, приурочені до Дня захисників і захисниць України, до яких долучились близько 250 учасників з різних куточків Миколаївщини.

Під час урочистого відкриття з вітальним словом до учасників звернулись Сокульська Н.В., заступник директора департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації та Андрійчук Т.Г., директор МОЦНПВТК УМ.

Традиційно проведено Чемпіонат Миколаївської області серед юнаків зі спортивного туризму, на якому змагались юні туристи у старшій (5 команд) та середній (7 команд) вікових групах з Веснянської, Ольшанської, Шевченківської територіальної громад, міст Миколаєва та Вознесенська. Програма заходу передбачала боротьбу на дистанціях спортивного орієнтування, крос-походу, смуги перешкод. Крім того учасники демонстрували рівень власної ерудиції в інтелектуальних іграх, креатив під час конкурсу «Презентація команд» і виконавську майстерність у туристських піснях.

У загальному заліку Чемпіонату Миколаївської області серед юнаків зі спортивного туризму І місце здобула делегація м. Вознесенська (керівники – Носков І.П., Костюков О.С.), ІІ місце виборола команда Будинку творчості дітей та юнацтва Інгульського району м. Миколаєва (керівник – Пушкаренко В.Д.), ІІІ місце зайняла делегація Палацу творчості учнів м. Миколаєва (керівники – Вагіна Ю.В., Ковальчук Г.Б.).

До участі в Міжрегіональній зустрічі юних краєзнавців «Єднаймося заради України» (далі – Зустріч) прибули юні краєзнавці з Іванівської ЗОШ І-ІІІ ст. Южноукраїнської міської ради, Воскресенської, Ольшанської, Чорноморської, Веснянської територіальних громад та вихованці гуртків МОЦНПВТК УМ. Програма заходу передбачала як освітній, так і змагальний компоненти.

Цікавими та змістовними були практичні заняття і майстер-класи з методики польових досліджень (історичного, археологічного, географічного, етнографічного та екологічного краєзнавства), техніки пішохідного туризму. Учасники Зустрічі змагались на дистанціях «Спортивне орієнтування», «Лабіринт», туристській смузі перешкод. Захоплення в учасників Зустрічі викликали психологічні тренінги, інтелектуальні батл, пісенний марафон «Віночок українських пісень» та ділова гра «Створи заповідник», яку для юних краєзнавція провела головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації М.М. Романенко.

Своєрідним підсумком Міжрегіональної зустрічі юних краєзнавців «Єднаймося заради України» став квест «Досліджуємо та вивчаємо» під час якого учасники заходу мали змогу продемонструвати всі набуті знання вміння та навички, які отримали за чотири дні.

Відкриті змагання з військово-прикладних видів зібрали в Мар`їному Гаю юних патріотів з Ольшанської, Веснянської та Олександрівської територіальних громад, міст Миколаєва та Нового Бугу, вихованців гуртків МОЦНПВТК УМ. До суддівства змагань залучались 12 інструкторів-військовослужбовців Національної гвардії України.

Особливо цікавою і запеклою стала боротьба під час турніру «Лазертаг» та проходженні дистанції «Особисто-командні змагання з швидкісної стрільби з елементами спортивного орієнтування». Окрім змагальної частини у програмі заходу багато цікавинок: інтелектуальна гра «Україна звитяжна», квест «Україна незвідана: в пошуках скарбів» та психологічний тренінг «Бункер».

За результатами змагань впевнену перемогу здобула команда «Степові соколи» Зеленоярського ЗЗСО І-ІІІ ст.. Веснянської сільської ради (керівник Дудчик Н.М.), ІІ місце посіла команда «Захисники Вітчизни» МОЦНПВТК УМ, що працює на базі Шостаківської ЗОШ І-ІІІ ст. Ольшанської селищної ради (керівник Кононіченко Л.В.), ІІІ місце виборола команда «Компас» МОЦНПВТК УМ (керівник Мінаков В.А.).

Переможці та призери заходів отримали грамоти, кубки, медалі.

Вітаємо переможців та всіх учасників заходів, бажаємо міцного здоров’я, нових перемог, наснаги та подальших успіхів!