Миколаївщина об’єднала юних краєзнавців на ХІІІ Всеукраїнській краєзнавчій конференції учнівської молоді “Мій рідний край, моя земля очима сучасників”

Цього року, з 11 по 13 листопада, місто-герой Миколаїв, форпост на Півдні України, вже вкотре гостинно зустрічав юних краєзнавців-дослідників під час традиційної, вже ХІІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді “Мій рідний край, моя земля очима сучасників” (далі – Конференція). З огляду на умови воєнного часу, захід проходив в режимі он-лайн. Організаторами виступили Миколаївський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) та Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

На перший, заочний, етап однієї з найбільш популярних дитячих краєзнавчих конференцій в Україні надійшло близько 180 робіт. За результатами їх розгляду оргкомітетом заходу відібрано та запрошено до участі в очному етапі представників 21 області України: Донецької, Дніпропетровської, Вінницької, Волинської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Житомирської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Івано-Франківської, Хмельницької, Харківської, Сумської, Черкаської, Чернігівської областей, представники територіальних громад Миколаївщини, закладів освіти міста, МОЦНПВТК УМ. У безпосередній роботі Конференції взяли участь 138 здобувачів освіти .

Урочисте відкриття заходу відбулось на офіційному YouTube-каналі МОЦНПВТК УМ (лінк https://www.youtube.com/watch?v=jIl1aFHXD9Y) під час якого з вітальними словами до юних краєзнавців-дослідників звернулись Алла Борисівна Веліховська, директор департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, Овчаренко Вадим Миколайович, начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Міністерства освіти і науки України, Лісота Андрій Андрійович, директор Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. Справжньою родзинкою цьогорічного відкриття заходу стало спільне декламування представниками різних регіонів України віршів Бориса Конакова «Батьківщина» та Ігоря Бірші «Моя Україна».

Робота в секціях проводилася на платформі ZOOM у форматі обговорення доповідей, дискусій між учасниками, керівниками та модераторами. Юні пошуковці захищали свої дослідження у секціях «Культура рідного краю», «Історичне краєзнавство» (дві підгрупи), «Географічне краєзнавство», «Археологічне краєзнавство», «Екологічне краєзнавство», «Етнографічне краєзнавство». Діти із задоволенням презентували свої пошукові роботи, слухали ровесників, обмінювалися думками щодо проблем минулого і сьогодення, шукали шляхи для збереження народних традицій, звичаїв та обрядів, знайомили з новими краєзнавчими об’єктами, непересічними постатями, цікавими, а часто – трагічними, долями людей, привертали уваги до різноманітних екологічних проблем, пам’яток історії та культури і природних об’єктів, які потребують

збереження й охорони. Керували роботою секцій краєзнавці-дослідники, представники культурно-освітніх закладів, науковці провідних закладів вищої освіти Миколаєва.

У ході урочистого закриття Конференції керівники секцій одностайно відмітили високий рівень досліджень, здійснених юними пошуковцями, окремо наголосивши на дійсно кропітливо проведеній роботі та висловили побажання не зупинятися на досягнутому. Справжнім подарунком для всіх учасників заходу стала он-лайн зустріч з талановитою миколаївською художницею, автором патріотичних листівок Світланою Чебановою.

Три дні роботи конференції виявили живий інтерес та продемонстрували практичну значущість досліджень юних краєзнавців і їх педагогів. І, незважаючи на те, що безпосередня робота конференції проходила на платформі ZOOM, у всіх учасників сформувалось стійке враження спільності, близькості один до одного, включеності у загальну справу дослідження і популяризації рідного краю, що є особливо важливим у наш складний час.

За результатами роботи конференції вже підготовлено два томи збірників робіт, які найближчим часом разом з сертифікатами отримають учасники. А ті, кого особливо відмітили керівники секцій одержать ще й свідоцтва на право друку у збірнику кращих матеріалів ХІІІ Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Дякуємо талановитим, обдарованим юним дослідникам, активним керівникам за цікаві та змістовні дослідження. Миколаївщина, віримо що в оффлайні, чекає вас на у 2023 році на чотирнадцятій Всеукраїнській краєзнавчій конференції!