Кращі з кращих серед спортсменів-туристів у тактичній підготовці

Спортивні змагання в он-лайн режимі справа непроста. Адже загальний успіх учасників залежить не лише від рівня сформованості спеціальних знань і вмінь, але і від компетентності в сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Для організаторів – це взагалі справжній виклик, який вимагає пошуку форм, методів і засобів, які б дозволили провести захід в такий спосіб, щоб максимально об’єктивно визначити кращих.

Розв’язуючи це завдання, методисти Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) упродовж березня – квітня 2023 року запропонували учасникам 5 етапу Кубку з техніки і тактики відкритої Першості МОЦНПВТК УМ зі спортивного туризму на дистанції «Тактика» триступінчату модель його проведення з використанням різноманітних способів роботи.

У першому – відбірковому – турі учасникам у формі Google-тестів запропонували прості задачі, які вимагали розрахувати спорядження, необхідне для проходження певних туристських етапів. Для виходу в наступний тур потрібно було набрати «прохідну» кількість балів. На жаль, жоден з хлопців молодшої групи не подолав цей бар’єр, а відтак – призерів ця вікова група не має, а тренерам є над чим попрацювати.

Метою другого туру стала перевірка вміння юними спортсменами-туристами складати план проходження етапу своєю командою та вираховувати варіанти розвитку подій під час проходження дистанції. Для цього учасникам заздалегідь були розіслані умови проходження цих етапів., до яких вони могли підготуватись або самостійно, або ж допомогою тренерів. Реалізувати розроблену тактику учасники отримали можливість в режимі он-лайн, керуючи реальним спортсменами (в їх ролі виступили методисти МОЦНПВТК УМ, майстри спорту України). І тут учасники змагань повинні були не лише продемонструвати свої тактичні вміння, але і комунікаційні здібності, здатність донести свій задум до виконавців, правильно скерувати діяльність іншої людини.

Ті, хто успішно впорався з завданням другого туру, потрапили до фіналу, де на них чекало ще більш складне випробування. Учасники повинні були продемонструвати вміння швидко приймати рішення та діяти в стресовій ситуації, адже умови туристських етапів вони отримали тільки за кілька хвилин до початку роботи. У цьому турі «працювали» на штучно створеному методистами МОЦНПВТК УМ полігоні, керуючи маленькими фігурками, яких пересували організатори, виконуючи вказівки учасників. Ті, хто не злякався труднощів, доклав максимум зусиль для вирішення тактичних завдань, підготовлених суддями, і стали переможцями етапу.

Всього, у такій складній боротьбі, наважились взяти участь 52 учасника з МОЦНПВТК УМ, м. Вознесенська, Галицинівської, Казанківської, Ольшанської територіальних громад Миколаївщини, Запорізької, Полтавської, Сумської областей та м. Києва.

У молодшій групі серед дівчат І місце посіла Худицька Ольга (Галицинівська територіальна громада, керівник: Безпалий М.А.). Її найближча суперниця, представниця Полтавщини, Стоянова Анна (керівник: Криворучко А.В.) з огляду на проблеми з Інтернетом не змогла взяти участь у фінальному турі, тож посіла 2 місце за підсумком попередніх двох.

Серед дівчат старшої вікової групи перемогла Костюкова Марія (Вознесенський міський центр дитячої та юнацької творчості (далі – Вознесенський МЦДЮТ) – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І.П., Мороз М.Ю., Костюков О.С., Гладка О.В.) На другому місці – Федорова Світлана (Галицинівська територіальна громада, керівник: Безпалий М.А.). Третє місце, також за результатами двох турів, посіла Дудник Дар’я (Полтавська область, керівник Криворучко А.В.).

Лідером серед хлопців старшої вікової групи з великим відривом став Пугачевський Дмитро (Вознесенський МЦДЮТ, керівник: Носков І.П.). Друге місце посів Марочка Іван (м. Київ, керівники: Наровлянський О.Д., Пшінка Б.О., Шаповалов О.М.). Замикає трійку призерів Яланський Андрій (Вознесенський МЦДЮТ – МОЦНПВТК УМ, керівники: Носков І.П., Мороз М.Ю., Костюков О.С., Гладка О.В.).

Серед дорослих чоловіків беззаперечним лідером став Носков Павло (м. Миколаїв). Серед дорослих спортсменок переможницею стала Мартинова Дар’я (МОЦНПВТК УМ).

Вітаємо переможців і призерів 5 етапу Кубку з техніки і тактики відкритої Першості МОЦНПВТК УМ зі спортивного туризму!