На змаганнях Краєзнавчого калейдоскопу визначили кращих серед юних географів

Особливістю  географії і як науки, і як навчального предмету, є поєднання текстів з картами, схемами, малюнками тощо. Очевидно, що без карт не можна опанувати географію. І одним із дієвих способів повторити та узагальнити знання з теми «Карта» є участь у різноманітних змаганнях. Саме таким підходом керувались методисти Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ), плануючи Відкриті змагання МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп» за напрямком «Географічне краєзнавство».

1 і 4 квітня 2023 року в режимі он-лайн зібрались юні знавці географії, щоб визначити кращого. До змагань приєдналися команди юних краєзнавців з Новобузької, Миколаївської та Первомайської міських громад, Воскресенської, Казанківської, Ольшанської, Березнегуватської, Березанської, Доманівської та Єланецької селищних, Широківської, Веснянської і Коблівської сільських громад Миколаївської області, представники Київської, Хмельницької та Запорізької областей України.

Змагання проходили у форматі інтелектуальних ігор і складались з двох турів.

Тема першого туру «Карта». Юні краєзнавці самостійно опрацьовували всі завдання, відповідаючи на питання в Google-формі. Запитання вимагали від учасників постійної уваги, адже відповідь не можна було просто віднайти в Інтернеті чи обрати із запропонованих. Характер завдань змушував постійно аналізувати і порівнювати запропоновані зображення, щоб надати правильну відповідь. Крім того, на загальний результат впливав час виконання всіх вправ. З 83 учасників  тільки п’ятеро подолали всю дистанцію без помилок, а двадцять п’ять стали учасниками фінальної гри.

Другий етап проходив у формі синхронної гри «Що? Де? Коли?». Увага і логіка, розвинута уява – ось перші помічники знавців у фіналі.

Найкраще із завданнями фінального етапу впоралась Семченко Катерина, учасниця команди «91 паралель» Миколаївського ліцею № 42 Миколаївської міської ради (керівник: Троцик Олександр Анатолійович). А у загальному заліку,  за сумою балів набраних в двох турах, вона поділила І місце з товаришем по команді Єлісеєвою Алісою. Третє місце в особистому заліку виборов Геців Матвій, учасник команди «Юні дослідники» Миколаївської гімназії № 64 Миколаївської міської ради (керівник: Крюк Ірина Олександрівна).

У командному заліку з 24 команд-учасниць:

І місце посіла команда «91 паралель» Миколаївського ліцею № 42 Миколаївської міської ради (керівник: Троцик Олександр Анатолійович);

ІІ місце команда «Фортуна» Червонодолинського ліцею Широківської сільської ради (керівник: Пацкань Марина Олегівна);

ІІІ місце команда «СИЛЬНІ ДУХОМ» Новоукраїнського ліцею Березнегуватської селищної ради (керівник: Пащенко Андрій Володимирович.

Щиро радіємо за переможців і призерів!

Бажаємо успіхів у подальших випробуваннях усім учасникам Відкритих змагань МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп»!