«Куди? На яку відстань? Повз що?» (відбулось заняття школи «Патріот» з топографії та основ орієнтування)

Зміст орієнтування складає три основних елементи: розпізнання місцевості, на якій перебуваєш, за її характерними ознаками і орієнтирами, визначення свого місцезнаходження, цілей, які спостерігаються, й інших об’єктів, пошук і визначення напрямків на місцевості.

21 квітня 2023 р. Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) проведено он-лайн заняття школи «Патріот» (далі – Школа). Основи топографії і ази орієнтування опановували 120 учасників від закладів освіти Березанської, Ольшанської, Казанківської селищних рад, Веснянської,  Чорноморської, Шевченківської, Бузької сільських  рад та міст Миколаєва, Нового Бугу, Очакова, Нової Одеси.

Провідниками у таємничий світ карт, компасів і умовних позначок стали Трощенко Володимир Олександрович, суддя національної категорії, методист вищої категорії МОЦНПВТК УМ, Гладка Олена Володимирівна, майстер спорту зі спортивного туризму України, методист, керівник гуртків  МОЦНПВТК УМ.

Учасники школи отримали можливість актуалізувати, доповнити і розширити знання і вміння з шкільного курсу географії: розглянули способи визначення сторін світу і засоби орієнтування на місцевості, поняття «азимут» і «масштаб», характеристики і особливості масштабних топознаків і можливості використання топографічних карт. А ще усі разом розгадували загадки і розв’язували  практичні задачі. Все це забезпечило позитивну атмосферу заняттю Школи і сприяло його результативності.

За результатами Школи, 28 – 29 квітня 2023 року планується проведення відкритої Першості МОЦНПВТК УМ з військово-прикладних видів змагань з виду «Топографія та основи орієнтування (особисто-командний вид). Запрошуємо долучитись усіх бажаючих!