Школа для тренерів

Бути тренером зі спортивного туризму – не проста задача. А ще складніше – починати працювати тренером. З чого починати? Як побудувати тренування? Як підготувати учасників до змагань? Як створити справжню туристську команду? А чи у мене все вийде? Такі питання задає собі кожен тренер-початківець.

Щоб відповісти на ці і на багато інших питань Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді за сприяння Українського державного Центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді цього року започаткував онлайн семінар-практикум «Школа тренерів спортивного туризму».

Для участі у школі зареєструвалися 88 учасників з Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Одеської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, м. Києва і навіть з м. Барселони (Іспанія). Від Миколаївської області у семінарі взяли участь керівники гуртків з Вознесенської міської, Новобузької, Казанківської, Шевченківської та Ольшанської територіальних громад. Більшість з них –  з них тренери – початківці, але є і досвідчені педагоги.

17 листопада 2023 року відбулось перше засідання в школі тренерів. До учасників з привітанням звернувся директор Українського державного Центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства та туризму учнівської молоді (далі – УДЦНПВКТУМ) Андрій Лісота.

Безпосередня робота з педагогами в рамках першого засідання була присвячена формам організації навчання дітей. Лектор школи, керівник гуртків МОЦНПВТК УМ, Валентина Пушкаренко розповіла як навчати граючись і як грати навчаючи, запропонувавши учасникам декілька цікавих ігор, які можна використовувати під час занять в туристських гуртках і надала поради, як створювати ігри самостійно.

В рамках наступної лекції, яку провів тренер з величезним досвідом, заступник директора з навчально-методичної роботи УДЦНПВКТУМ, суддя національної категорії, Заслужений вчитель України Олександр Наровлянський, розглянуто  важливе питання щодо нормативних документів, на яких має базуватись робота тренера.

По завершенню теоретичних занять школи, всі учасники перейшли до виконання практичних завдань, запропонованих лекторами. Наступне засідання школи відбудеться в грудні поточного року. Організатори та учасники школи щиро сподіваються, що матимуть змогу відпрацювати всі отримані знання під час занять з вихованцями в офлайн форматі.