Перше заняття вишколу «Україна починається з тебе

2 лютого 2024 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в режимі онлайн проведено заняття вишколу з основ військово-прикладної підготовки «Україна починається з тебе» (далі – вишкіл) для учнів, вихованців закладів освіти, студентської молоді, активістів та ін.

Вишкіл – це системний захід для учнівської і студентської молоді (продовження школи «Патріот», яка функціонувала в МОЦНПВТК УМ упродовж багатьох років), кожне заняття якого спрямовуватиметься на формування знань, умінь і компетенцій з різних компонентів військово-прикладної підготовки. За наслідками вишколу, з метою удосконалення набутих здібностей, проводитимуться змагання, як особисті, так і командні, в рамках відкритої Першості МОЦНПВТК УМ з військово-прикладних видів.

Перше заняття вишколу присвячувалось актуальній в умовах сьогодення темі підготовки операторів БПЛА. Саме на ролі і значущості безпілотних літальних апаратів в російсько-українській війні, необхідності формування і розвитку знань і вмінь керувати ними, наголосила у своєму вітальному слові заступник директора з навчально-вихованої роботи МОЦНПВТК УМ Ірина Павлівна Єрмакова. Вона підкреслила, що в час коли українці борються за свою свободу та незалежність держави, зросла необхідність продовження навчання та оволодіння молоддю сучасними новітніми технологіями і навичками військово-прикладної справи.

Безпосередніми спікерами заняття виступили педагоги МОЦНПВТК УМ та закладів освіти Миколаївської області. На основних віхах історії створення і розвитку БПЛА та сферах їх застосування зупинилась Тетяна Володимирівна Фроюк, вчитель Шевченківського ліцею Шевченківської сільської ради, керівник гуртків МОЦНПВТК УМ.

Огляд вимог правового поля та характеристику нормативних засад використання БПЛА в повітряному просторі України для учнівської та студентської аудиторії здійснила Ірина Анатоліївна Ємельянова, методист МОЦНПВТК УМ.

Завідувач відділу патріотичного та національного виховання МОЦНПВТК УМ, Володимир Андрійович Мінаков детально охарактеризував основні складові конструкції дронів, ознайомив з їх класифікацією та технічними параметрами. Окремо зупинився на аналізі сильних і слабких сторін деяких моделей повітряних суден, які можна використовувати на заняттях гуртків військово-патріотичного напряму та у процесі вивчення предмета «Захист України» .

Неабиякий інтерес слухачів вишколу викликала доповідь Андрія Івановича Шагая, вчителя Чорноморської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чорноморської сільської ради. У своєму виступі-презентації Андрій Іванович детально познайомив молодь з системами керування та навігації БПЛА, а також надав характеристику діям оператора повітряного судна.

Завершився вишкіл жвавим обговоренням і відповідями на запитання учасників.

До заняття вишколу долучились понад 60 учасників різних вікових груп, які представили Березнегуватську, Баштанську, Веснянську, Олександрівську, Ольшанську, Чорноморську, Новобузьку, Очаківську, Южноукраїнську, Первомайську, Вознесенську, Миколаївську територіальні громади, вихованці МОЦНПВТК УМ.

А продемонструвати свої знання і вміння здобувачі освіти зможуть у ході онлайн-змагань відкритої Першості МОЦНПВТК УМ з військово-прикладних видів, які відбудуться вже у середині лютого.