Відбулось заняття юних музеєзнавців у Краєзнавчій школі МОЦНПВТК УМ

Сучасний шкільний музей – це освітній простір, що дає школярам додаткові знання і можливість займатися творчістю, пошуково-дослідницькою та просвітницькою діяльністю. Особливість шкільних музеїв – це їх краєзнавчий характер, зв’язок з локальною історією, природою і культурою конкретного населеного пункту, відомих постатей, господарчих об’єктів тощо. Адже більшість предметів у фондах музею – це речі, що було передано місцевими жителями.

Як провести краєзнавчий пошук щоб ідентифікувати експонат? Як його поставити на облік? Які уміння та навички потрібні юному музеєзнавцю? Як збирати історії речей?

Ці та багато інших запитань розглянули юні музеєзнавці 2 березня 2024 року під час заняття відкритої Краєзнавчої школи  Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!» з напрямку «Музейна справа» (далі – Школа).

До заходу залучились представники музеїв при закладах освіти Миколаївської, Первомайської, Южноукраїнської, Баштанської міських рад, Врадіївської, Братської, Єланецької та Казанківської селищних рад,  Веснянської, Костянтинівської і Дорошівської сільських рад Миколаївської області та гості з Полтавщини.

Заняття Школи мало подвійну мету. З одного боку – це розгляд основних аспектів діяльності музеєзнавця, вироблення практичних навичок опрацювання нових надходжень, а з іншого – підготовка до участі в обласному конкурсі юних екскурсоводів «Музейна скарбниця Миколаївщини», який відбудеться уже в середині березня.

«Кожен предмет, що надходить до музею, потрібно обліковувати. Віднестись до цього питання слід дуже відповідально. Від докладного опису предмету до вибору паперу облікової картки й інвентарної книги та чорнил», – розповіла під час занять Наталія Софієнко, завідувачка науково-експозиційного відділу Миколаївського обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми». Разом з фахівчинею учасники Школи, на прикладах предметів з колекції обласного краєзнавчого музею, вчились визначати матеріал та техніку виготовлення предметів, розміри і стан  їх збереження.

«Сучасний музей – це не зібрання старовинних речей. Кожен експонат має свою історію», – саме так розпочав свою частину заняття Денис Бондаренко, завідувач музею МОЦНПВТК УМ. Денис Володимирович закликав присутніх: «Збирайте історії, а не речі. Тільки в поєднанні вони можуть стати перлиною колекції вашого музею».

Іноді до музею потрапляє річ, яку складно самостійно ідентифікувати. «Що це? Як використовувалось? Яке призначення? Коли і ким виготовлено? Кому могло належати?» – алгоритм пошуку відповідей на ці запитання запропонувала слухачам Школи Олена Овсяннікова, завідувачка екскурсійно-краєзнавчого відділу МОЦНПВТК УМ.

На завершення заняття учасники мали можливість отримати відповіді на актуальні питання організації роботи музею при закладі освіти в сучасних умовах.