Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року присвячується

«18.05.1944- …: без права на Батьківщину» під такою назвою краєзнавчим відділом Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено заняття відкритої Краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!» з напрямку історичного краєзнавства.

Тему заняття було приурочено Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року. Захід відбувся онлайн в форматі засідання кіноклубу.

В ході заходу учасники Школи ознайомились з трагічною  історією татар – одного з корінних народів Криму. Ганна Червак, модератор зустрічі, історикиня, експертка проєкту «Ідентичність Миколаївщини», провела паралелі між боротьбою кримськотатарського народу в буремні роки середини ХХ століття і його роль в сучасній російсько-українській війні. За її допомогою юні дослідники визначили ймовірні причини безпрецедентних репресивних заходів, що було застосовано радянською владою в період з 18 по 21 травня 1944 року до всіх представників народу, без врахування віку, статі, бойових та трудових здобутків.

На прикладі героїв художньої стрічки режисера Ахтема Сеїтаблаєва «Хайтарма» – учасники школи емоційно пережили радість життя і перемоги, біль та відчай неповернення на Батьківщину. Зв’язком між минулим та сучасним стала гостя школи, представниця кримськотатарського народу, відома в Миколаєві громадська активістка Феруза Ібрагімова. Вана розповіла трагічну історію її родини. Її емоційна розповідь викликала багато питань у присутніх. Юні дослідники намагались дізнатись якомога більше у гості, багато питань було пов’язано з її дитинством, ставленням оточуючих людей до «дітей бусурман». Відверті відповіді героїні дали можливість більше зрозуміти сучасним дітям поняття та специфіки тоталітарного режиму. «Розповідь Ферузи викликає захоплення народом кримських татар, їх стійкості, нескореності, адже попри все народ без права на Батьківщину зберіг свою мову, традиції та культуру, а зараз знов під тиском імперських загарбників і разом з Україною бореться за право мати свободу», – такими словами учасники  школи подякували Ферузі Ібрагімовій.

Організатори заходу запропонували юним історикам самостійно опрацювати деякі документи та наукові статті, пов’язані з трагічними сторінками історії кримськотатарського народу і взяти участь у вікторині що відбудеться в рамках Відкритих змагань МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп» 22 травня 2024 року.

Краєзнавча школа є популярною серед краєзнавців з багатьох областей України. Загалом, цього разу, до занять доєднались близько 100 учасників – вихованці МОЦНПВТК УМ, здобувачі закладів загальної середньої та позашкільної освіти Новобузької, Миколаївської та Первомайської міських, Казанківської, Ольшанської, Березнегуватської, Березанської, Кривоозерської, Братської, Веселинівської,  та Єланецької селищних рад, Вільнозапорізької, Галицинівської, Дорошівської, Курячелозівської, Підлеснянської, Горохівської, Новоєгорівської сільських рад Миколаївської області, а також Полтавської, Київської, Черкаської та Хмельницької областей.

Ми маємо знати свою історію, одна із сторінок якої – трагічна доля кримськотатарського народу, щоб мати силу та стійкість в нашій сучасній боротьбі за спільну Перемогу.