Друзі у дворі: коли кожну суботу – свято активності та дружби

У сучасному світі гаджетів і цифрових розваг легко втратити межу між реальністю та віртуальністю, особливо дітям. Утім, є ті, хто прагне повернути їх до яскравого, активного й соціально насиченого життя, пропонуючи альтернативу екранам та соцмережам. Однією з таких ініціатив став проєкт «Друзі у дворі», який успішно об’єднав дітей Миколаєва, запаливши вогник у їхніх очах через спорт, розваги та командну роботу.  

Проєкт «Друзі у дворі» об’єднав зусилля Громадського об’єднання «Шикарна Балка», Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, Відокремленого підрозділу Громадської організації «Федерація спортивного туризму в Миколаївській області» Федерації спортивного туризму України та Миколаївського обласного відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Вони разом вирішили, що двір  –  це простір для захопливих пригод і дружніх змагань.  

Упродовж вересня-жовтня 2024 року кожен суботній день перетворювався на справжнє свято в новій локації міста Миколаєва, даруючи радість та натхнення. Понад 600 маленьких миколаївців та гостей міста, у тому числі, внутрішньо переміщених осіб, долучились до заходів. 

Організатори запропонували дітям цікаві локації на будь який смак: 

  • спортивне орієнтування – лабіринт можливостей: учасники, отримавши карти з контрольними точками, занурювались у світ пошуків та відкриттів, рухаючись заплутаними  коридорами, намагаючись якомога швидше знайти всі цілі; 
  • мотузковий парк – альпіністи у власному дворі: канати, хиткі переходи, зигзагоподібний і підвісний мости, колоди, підступні пеньки і гойдалки вимагали від дітей концентрації, витримки та, звісно, трохи сміливості; 
  • тролейний спуск – політ мрій: учасники, сповнені енергією після активних ігор, піднімалися на стартову платформу, щоб відчути захопливий швидкісний  «політ» над двором, хвилини свободи, радості та незабутніх вражень, які залишаться у пам’яті надовго; 
  • майстер-класи – доторкнутись до історії: кожен отримав можливість відчути себе справжнім шукачем скарбів-археологом, знайти фрагмент давнього артефакту, щоб потім його зібрати та відновити частину історії свого краю, або ж виготовити ляльку-мотанку з ниток, не лише навчившись новим технікам, але й пізнати глибинні українські традиції, які завжди були частиною нашої культурної спадщини. 

А крім цього, були ще фігурне водіння велосипеда, складна і заплутана павутина, малюнки на асфальті, командні ігри і ще багато всього захопливого й цікавого. 

Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки програмі «Підтримка суспільно важливих ініціатив у Миколаївській області», яку втілює команда Громадського об’єднання  “Молодь України” спільно з Українською освітньою платформою та за фінансування DanChurchAid. Така підтримка є важливим кроком для створення простору, де діти можуть зростати щасливими та здоровими.