З Херсону з перемогами

4 – 5 лютого в просторому спортзалі ЗОШ № 45 м. Херсон відбулися традиційні особисто командні змагання з техніки пішохідного туризму.

В перший день спортсмени змагалися на особистій дистанції по групах ЧЖ-14, ЧЖ-16 та ЧЖ-17. Миколаївський Центр туризму був представлений в усіх вікових групах, крім ЧЖ-14. Дистанція була цікавою и дуже складною фізично – доводилось безліч разів різними способами підніматися під стелю та спускатися, перетинати спортивну залу по різноманітних переправах, стрибати по купинах, переходити по жердинах, піднімати та спускати вантаж 30 кг, лазити по драбинах, пересуватися за допомогою ШТО (їх було аж 3 різних види!), в’язати вузли, а чоловікам з групи Ч-17 все це доводилось робити з додатковим вантажем – 5 кг. До того ж учасників підганяли доволі жорсткі ПКЧ.

В результаті жоден учасник з групи ЧЖ-14 та Ж-16 не зумів добратися до фінішу, тому перших спортсменів, що фінішували (група Ч-16), представників Херсонського Центру туризму – уся зала вітала бурними оплесками. Не залишилися без оплесків і наші спортсмени, адже Яроцька Ірина (тренер Костюков О. С., Носков І. П.) посіла 2 місце в групі Ж-16, Носков Павло став 2 в групі Ч-17, Толстяк Михайло (тренер Безпалий М. А.) посів 3 місце (Ч-17), Левченко Катерина – єдина представниця жіночої статі, яка дісталась до фінішу! То ж зрозуміло, що вона посіла 1 місце в групі Ж-17, традиційно для останніх змагань  в призери попала і Галіба Валентина (тренер Трощенко В. О., Гладка О. В.), яка стала третьою.

Наступного дня учасники об’єдналися у зв’язки і долали не менш цікаву дистанцію (автор ідеї  Плохенко В. С.). Після першого дня багато учасників навіть злякалися багатої фантазії Валерія Сергійовича і відмовилися від участі на цій дистанції, адже окрім наведення різноманітних переправ, спусків та підйомів, необхідно було ще рятувати свого напарника, який на різних ділянках отримував різні травми та втрачав свідомість (до того ж у ролі потерпілого повинен був побувати кожен з учасників зв’язки!). Наші спортсмени, навіть ті, хто на особистій дистанції подолав не багато етапів, завзято почали готуватися до наступного дня,  до 22 години жваво обговорювали тактику проходження, виробляли стратегію обміну спорядженням, дехто рахував до якого етапу зуміють добігти, враховуючи жорсткі ПКЧ.

Майстри спорту, чемпіони України, Левченко Катерина та Носков Павло висловили бажання стартувати найпершими, давши тим самим наступним зв’язкам більше часу на підготовку і можливість перейняти їх окремі тактичні задумки. Проте навіть така фора не допомогла іншим учасникам змагань перевершити їх результат і вони з великою перевагою у швидкості посіли в цей день І місце. Слід зазначити, що цього дня увесь п’єдестал пошани захопили спортсмени Центру туризму – другими стала зв’язка Толстяк Михайло – Тімофєєва Марина (т/к «Едельвейс», тренер Безпалий М. А.). Приємним сюрпризом став виступ зв’язки – Шилова Ніна Ігорівна – Миропольцев Олексій (т/к «Альтус», тренер Зайкін О. В.), адже Ніна, хоч і чемпіонка центру в минулому, давно не виступала на змагання і ось в зв’язці з своїм вихованцем зуміла стати третьою. Вітаємо  з гідним поверненням у спорт. Треба додати що загалом четверо керівників гуртків нашого Центру виступили на дистанціях. Порадувала хорошим результатом і зв’язка Гроза Єгор – Красніков Андрій (т/к «Альтус», тренер Зайкін О. В., Шилова Н. І.), які зуміли на останніх секундах фінішувати і стати єдиною дитячою зв’язкою, яка подолала дистанцію повністю.

Дякуємо організаторів за цікаві змагання, адміністрацію ЗОШ № 45 за теплий прийом, спонсорів за призи та директора МОЦТКЕ УМ – Горбову Тетяну Олександрівну – за можливість участі в змаганнях.

P.S. Стаття написана мовою майстра спорту зі спортивного туризму України.  В тексті подано скорочення (уточнення для «чайників» J):

ЧЖ-14, ЧЖ-16… – визначення вікових та статевих груп на змаганнях (Ч-чоловіки, Ж- жінки, число поруч – межі віку)

ШТО – штучна точка опори

ПКЧ – проміжний контрольний час

 

Залишити відповідь