Юні археологи-дослідники Миколаївщини взяли участь у науково-практичній археологічній конференції «АРХЕОЛОГІУМ»

З 30 по 31 березня в м. Харків на базі Музею археології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна відбулась дитяча науково-практична археологічна конференція «Археологіум».

На конференцію прибули юні археологи-дослідники з Києва, Миколаєва, Одеси, Запоріжжя, Чугуєва, Кіровоградської області (Йосипівка) та м. Харкова.

Миколаївщину представляли вихованці гуртків МОЦТКЕ УМ «Археологічне краєзнавство» Гембержевська Дар`я та Запорожець Дмитро (керівникД.В. Бондаренко), «Історичне краєзнавство» Лиско Денис (керівникО.В. Запорожець); «Археологічне краєзнавство» Чопей Денис, Пшенична Тетяна, Апуневич Олександра, Чолобова Яна (керівникО.І. Смирнов ).

Перший день конференції був присвячений секційному засіданню. Доповіді юних дослідників торкнулися актуальних проблем археології від доби палеоліту до нового часу та історії науки. Великий пласт робіт був присвячений античній та скіфській проблематиці.

В перерві між ранковим і вечірнім засіданням відбулося урочисте відкриття виставки «Межі сакрального – виставка культових предметів населення Лісостепової Скіфії», присвяченій матеріалам археологічних розкопок Харківського національного університету. Серед перлин виставки: унікальне рогове блюдо, золоті прикраси, зразки посуду, прикрас і предметів туалету зі скіфських поселень та курганів, а також багато інших предметів, що ілюструють маловідомі сторінки давньої історії.

На наступний день для учасників конференції був проведений учбовий практикум з музейної справи, де досвідчені археологи та музейні працівники розповіли про методику ведення музейної документації та поділилися передовим досвідом зберігання експонатів.

Неабияке захоплення викликала пішохідна прогулянка Харковом від одного з кращих екскурсоводів міста Богдана Івченко, продовженням якої стала тематична екскурсія від Костянтина Пеляшенко Харківським історичним музеєм ім. М.Ф. Сумцова «Від каменю до столиці слобідської України».

Також під час роботи конференції зкерівниками делегацій були обговорені головні напрямки подальшого розвитку дитячої археології в Україні: проведення наступних конференцій та польових практикумів.

Залишити відповідь