Дитяча археологічна школа на Бондаревських джерелах

З 20 по 23 серпня 2019 р. біля виходу Бондаревських джерел, що на околицях с. Крива Балка Миколаївського району проведено вже третю дитячу археологічну школу (керівники: Ємельянова І.А., Запорожець О.В., Бондаренко Д.В., Смирнов О.І.).Проведенню незвичайної школи в якій  взяли участь учні Кривобалківського ЗЗСО І-ІІІ ст. Миколаївської районної ради та вихованці Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді школи сприяла допомога місцевої адміністрації. 

Учасники заходу взяли участь в розкопках унікальної античної пам’ятки, відкритої в рамках роботи школи ще в 2017 р. На вивченій ділянці розкрито залишки вимостки з вапняка, зробленої, вірогідно, для зручності пересування по затопленій місцевості. Серед каміння знайдено величезну кількість уламків давньогрецьких тарних амфор. 

Цікаво те, що весь масив керамічних знахідок представлений лише тарними амфорами. Повністю відсутня кухонна та столова кераміка, що свідчить про відсутність стаціонарного перебування людей в цьому місці. Вірогідно джерело відвідувалося давніми греками тимчасово, можливо, для здійснення торгівельних операцій з варварським населенням. 

Супроводжуючий матеріал вказує на спорудження вимостки ще в другій чверті VI ст. до н.е., а графіті із зображенням герба Ольвії – може свідчити про адміністративну належність пам’ятки. Таким чином, це самий північний, відомий на сьогодні, пункт ольвійської периферії самого раннього періоду еллінської колонізації регіону. Уламки посуду дозволяють прослідкувати активність на Бондаревських джерелах протягом всієї тисячорічної історії полісу, а окремі знахідки відносяться і до ХІХ –ХХ ст.

По завершенню земляних робот молодих учасників експедиції урочисто посвятили в юні археологи.

Подальші археологічні дослідження дозволять в повній мірі охарактеризувати виявлений об’єкт та відкрити нові сторінки історії Миколаївщини та с. Кривої Балки.