Літню археологічну школу проведено!

Незважаючи на всі перепони, VI Літню археологічну школу Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді (МОЦНПВТК УМ) на античному святилищі Вікторівка-І проведено! І проведено надзвичайно цікаво та яскраво.

Традиційно основу експедиції склали вихованці краєзнавчих гуртків МОЦНПВТК УМ. До них, за підтримки БФ «Ольвійський меценат» родини Крапівіних, долучилися переможці on-line вікторини «Стародавня історія та археологія Побужжя». Приємно було бачити серед учасників учнів шкіл з різних куточків Миколаївської області та м. Києва, а також волонтерів (всього – більше 40 учасників).

Учасники школи набували досвіду польових археологічних досліджень, пробували себе у розкопках, камеральній обробці, класифікації та реставрації знахідок; брали активну участь у забезпеченні функціонування польового табору. Вихованці Центру продовжать вивчення знахідок на базі Музею історії МОЦНПВТК УМ.

В цьому році, як і раніше, тривали дослідження грандіозного давньогрецького святилища VI-III ст. до н.е., на якому відправлялися культи на честь Аполлона та Деметри.

Спільними зусиллями за два тижні роботи розкопано зольний насип з рештками жертвоприношень, а також надзвичайно цінні, з наукової точки зору, ями для ритуальних вогнищ. В одній з таких ям зафіксовано жертовне поховання кози та собаки. Серед найцікавіших знахідок: самі давні на території України монети, елементи зброї, майстерно оздоблений посуд, знаряддя праці та предмети побуту стародавнього населення нашого краю.

Вперше, завдяки волонтерській підтримці, вдалося створити 3-D модель площі пам’ятки та досліджених в цьому році об’єктів.

Щиро вдячний всім, хто долучився. Разом ми зробили велику справу. Сподіваюся, будемо її робити і надалі).

Ну і короткий фото звіт … (фото О. Апуневич, Д. Гембержевської, А. Коптегіна, Н. Софієнко, Д. Бондаренка).