Патріотом має бути кожен…

23 лютого 2021 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено обласний семінар «Удосконалення змісту, форм та методів роботи гуртків військово-патріотичного напряму як першої сходинки у підготовці молоді до служби в ЗСУ» для керівників гуртків та відповідальних за військо-патріотичне виховання відділів (управлінь) освіти сільських, селищних, міських рад .

Семінар проходив в режимі он-лайн з використанням платформи ZOOM. Учасниками методичного зібрання стали педагогічні працівники закладів освіти з Врадіївської, Мостівської, Широківської, Чорноморської, Братської, Березнегуватської, Володимирівської, Березанської, Веснянської, Баштанської, Єланецької, Олександрівської, Доманівської, Снігурівської, Ольшанської та Сухоєланецької територіальних громад, міст Очакова, Миколаєва, Южноукраїнська, Вознесенська та Первомайська (всього 67 осіб).

У вступному слові до учасників семінару директор Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді Тетяна Андрійчук наголосила на важливості вдосконалення змісту, форм та методів військово-патріотичного виховання підростаючого покоління з огляду на виклики часу.

З учасниками семінару спілкувалася начальниця групи цивільно-військового співробітництва 36 бригади морської піхоти ВМФ ЗСУ Валентина Струтинська. Це було пряме включення з зони ООС. У своєму виступі вона наголосила на важливості формування у юнаків і дівчат мотивації до служби в Збройних силах України та запропонувала учасникам нові форми співпраці у підготовці молоді до захисту Вітчизни.

Про оновлення змісту та нові підходи і методи у роботі керівників гуртків військово-патріотичного напряму та в проведенні масових заходів говорив у своєму виступі учасник АТО, завідуючий відділом національно-патріотичного виховання Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді Володимир Мінаков. Доповідач окреслив завдання, які постають перед керівниками гуртків закладів освіти на рівні територіальних громад, зокрема зупинився на військово-прикладних видах змагань: швидкісній стрільбі, тактичній медицині, саперній підготовці, військовій топографія, тактико-спеціальній підготовці. Проведення цих видів змагань можна започаткувати і на місцевому рівні В своїй доповіді він підкреслив необхідність об’єднання зусиль громади, владних структур, інститутів громадянського суспільства та освітян для вирішення завдань національно-патріотичного виховання молоді..

Голова міської асоціації інвалідів та учасників АТО Сергій Гуссіді зупинився на партнерській взаємодії громадських об’єднань та закладів освіти, як важливому чиннику підвищення ефективності та матеріально-

технічного забезпечення національно-патріотичного виховання молоді, а також анонсував проведення обласних заходів за підтримки громадських організацій в поточному році.

У виступі начальника групи цивільно-військового співробітництва 79 окремої десантно-штурмової бригади, полковника Сергія Анненко було озвучено критерії Збройних сил України щодо спеціальних компетентностей майбутнього захисника України.

Про реалізацію принципу системності у роботі закладів загальної середньої та позашкільної освіти з питань національно-патріотичного виховання йшла мова у виступі викладача предмету «Захист Вітчизни» Миколаївського вищого професійного училища №21, керівника військо-патріотичного гуртка МОЦНПВТК УМ, Леоніда Леоненка.

Досвідом організації роботи, як ефективної системи національно-патріотичного виховання на рівні закладу освіти територіальної громади, поділилися директор Зеленоярського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Веснянської сільської ради Миколаївського району Юрій Зарванський та керівник гуртка цього закладу Наталія Дудчик. Рій «Степові соколи» при ЗЗСО було сформовано у 2015 році. За цей час в систему роботи з дітьми було впроваджено: постійні тренування та теоретичні заняття, протягом п’яти років гуртківці брали участь у заходах Всеукраїнського рівня («Нащадки вільних», «Сокіл» («Джура»), заняттях школи «Патріот», у військово-патріотичних акціях та конкурсах районного та обласного рівня. Керівник школи наголосив, що в закладі чітко розподілено напрямки виховної роботи, виконання поставлених завдань цієї роботи, з обов’язковим практичним застосування отриманих знань вихованцями. Заклад успішно реалізує головну ціль національно-патріотичного виховання – формування свідомого громадянина, який відповідає за свої вчинки, набуває соціального досвіду, успадковує духовні надбання країни, робить вибір у майбутньому. Підтвердив ці тези випускник Зеленоярського закладу середньої освіти Шевчук Владислав, який був вихованцем гуртка «Джура» та є нині військовослужбовцем за контрактом. Він розповів, що знання з основ військової справи та фізична підготовка визначили його особистий вибір професії та дуже знадобилася при військовій служби.

Учасники та організатори заходу підвели підсумки роботи та висловилися за продовження освітньої взаємодії з метою професійного розвитку та налагодження ефективної системи військово-патріотичного виховання в закладі.