Обласний семінар для керівників музеїв при закладах освіти

24 лютого 2021 р. Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді в он-лайн режимі проведено обласний семінар «Фонди музею закладу освіти: від джерел формування до презентації», присвячений проблемам пошуку, вивчення, інтерпретації експонатів, презентації та популяризації колекцій музеїв.

До заходу залучилися 56 музейних та педагогічних працівників Миколаївської області.

У доповідях спікерів піднімалися актуальні теми формування фондів, створення експозицій та презентаційної робота музеїв при закладах освіти. Так погляд на музейну роботу з ракурсу пошуково-дослідницьких краєзнавчих досліджень розкрив методист Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді Д.В. Бондаренко. Доповідач репрезентував досвід роботи керівників краєзнавчих гуртків закладу з проведення польових досліджень, надав методичні рекомендацій з фіксації, обробки, атрибуції, вивчення та музеєфікації краєзнавчого матеріалу, зібраного в ході краєзнавчих експедицій.

Заступник директора з наукової роботи Миколаївського обласного краєзнавчого музею В.В. Чернявський на прикладі виставки «Участь миколаївців у локальних військових конфліктах ХХ ст.» розкрив проблемні питання методики побудови експозиційного простору та складання екскурсії. У своїй доповіді «Архітектоніка експозиції та текст екскурсії» фахівець поділився власними прийомами та цікавим досвідом, поповнивши скарбничку методичних напрацювань учасників семінару.

Як зробити музейний простір цікавим для учнів? Відповідь на це питання надала завідуюча краєзнавчим відділом Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді О.В. Овсяннікова. В своїй доповіді вона розкрила специфіку організації квесту як форми інтерактивної роботи в музеї, розповівши про основні принципи розробки та складові квестів, презентувала приклади завдань та реквізитів для проведення заходів.

Будь-який музей прагне поширення інформації про свою діяльність та цікаві експонати. Принципи написання та структура статті у всесвітню вільну енциклопедію «Вікіпедія» тема доповіді завідуючої відділом документів і наукових розвідок з питань краєзнавства Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки А.А. Трокай. Закріпити отримані теоретичні знання допоміг проведений нею майстер-клас із розміщення власної статті.

Під час семінару анонсовано проведення довготривалої акції «Наш край у першоджерелах», мета якої збір та введення у науковий обіг унікальних першоджерел з історії Миколаївщини, що зберігаються в музеях закладів освіти, приватних зібраннях та сімейних архівах. Перший етап акції присвячений збору інформації про старовинні світлини із зображенням різних архітектурних форм.

Фінальний етап семінару було завершено в форматі «Запитання – відповідь». В цілому захід пройшов динамічно та виявив неабияке зацікавлення в учасників.