Діяльність Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді в умовах воєнного стану (30 травня – 5 червня 2022 року)

Педагоги Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) з 30 травня по 5 червня продовжили виконання освітньої програми закладу, організовуючи онлайн-заняття з вихованцями у гуртках військово-патріотичного, туристсько-краєзнавчого та дослідницько-експериментального напрямів позашкільної освіти.

Вагомою складової діяльності МОЦНПВТК УМ залишається організація і проведення різноманітних масових заходів для здобувачів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Миколаївської області.

До Міжнародного дня захисту дітей, з 31 травня по 2 червня 2022 року педагогами МОЦНПВТК УМ у соціальній мережі Facebook (https://fb.me/e/1DhEIljZi) проведено серію заходів, участь у яких взяли представники Веснянської, Арбузинської, Благодатненської, Кривоозерської, Новомар’ївської, Галицинівської, Баштанської, Шевченківської, Кам’яномостівської, територіальних громад, міст Южноукраїнськ, Первомайськ, Вознесенськ, Миколаїв та вихованці гуртків МОЦНПВТК УМ. Всього охоплено 753 учасника.

За хежтегом #МОЦНПВТКЕУМ_Дитинство_зігріте_Україною усі бажаючі могли завітати на різні онлайн-майданчики. Перший – майданчик Bookтрейлер «Дитинство зігріте Україною». Організатори запропонували учасникам написати есе, у якому розкривались би дитячі мрії, спогади та роздуми щодо прекрасної пори дитинства. За підсумками роботи майданчика підготовлено електронне видання «Дитинство зігріте Україною» (https://drive.google.com/file/d/1wOuToVosMuaDeMp1AzoES09HUN2xe9c6/view?usp=sharing), що вміщує понад 30 творчих робіт з різних куточків Миколаївщини.

Друга локація – це інтерактивний майданчик з різноманітними майстер-класами для дітей «Світ щасливого дитинства» (цей майданчик увійшов до плану заходів святкування Дня захисту дітей Міністерства освіти і науки України). Кожен міг обрати за уподобанням: опанувати майстерність малювання натюрморту, квітів, пейзажу; навчитись плести з бісеру та стрічок, виготовляти паперові квіти та сонечко, лелеку на магніті або символу миру – голубку, обереги для ЗСУ тощо. А тим, хто схильний до більш активного дозвілля – запропонували веселу та запальну руханку. Важливо, що до проведення майстер-класів переважно залучались самі діти – вихованці гуртків та учні шкіл.

1 червня 2022 року в он-лайн форматі проведено заняття на майданчику арт-терапії «Дерево мирного життя». До роботи долучились 38 дітей (8 – 12 років) з різних куточків Миколаївщини. Учасники малювали своє унікальне «Дерево мирного життя» та в два мішечки складали свої емоції, в один – гарні, який «залишали собі, дарували оточуючим або ж з вертольота

розсівали над Україною». А в інший – погані, його «знищили, викинули за край світу та закопали глибоко в землю». Заняття з «лікувальної творчості» пройшло цікаво, корисно та творчо.

Упродовж тижня (30 травня – 5 червня) продовжили проведення заходів у рамках Патріотичного EyeStopper «Дні нескорених» для учнівської молоді та молодіжних активістів області, до участі в яких на різних етапах долучились понад 90 учасників.

31 травня, 2 і 3 червня відбулись змістовні, відверті та цікаві онлайн-зустрічі у форматі полілогу «Сторінками історичної правди». Цього разу їх тематикою стали:

– «Формування поваги до національних традицій як основа розвитку та збереження ідентичності» з краєзнавцем, кандидатом історичних наук Хаєцьким О.П.;

– «Прифронтовий Миколаїв у 1939-1941 рр.: імена, події, факти (огляд матеріалів із краєзнавчого фонду Миколаївської ОУНБ)», спікеркою якої виступила громадська діячка, секретар миколаївської «Просвіти», завідувачка відділом Обласної універсальної наукової бібліотеки Трокай А.А.;

– «Класифікація дій, які порушують правила та закони ведення війни», з громадською діячкою, співзасновцею юридичної клініки «Verytas» Чорноморського національного університету імені Петра Могили, кандидатом юридичних наук Каплій О.В.

Упродовж тижня у соціальній мережі Facebook учасники Патріотичного EyeStopper – учнівська молодь Миколаївщини – в авторських сюжетах відеодайжесту «Дні нескорених» представляли своє сьогодення у військовий час, тренування для підтримки фізичної форми, велопрогулянки, а також розповідали про суспільну працю в громадах, волонтерську діяльність, участь у заочних конкурсах тощо.

3 червня 77 учасників з Вознесенської, Бузької, Баштанської, Ольшанської, Миколаївської, Веселинівської, Очаківської, Дорошівської, Веснянської, Мостівської, Кам’яномостівської, Первомайської територіальних громад долучились до гри-вікторини «Паляниця», яка проходила на онлайн-сервісі Kahoot! Учасники змагались в обізнаності з загальноісторичних та загальновійськових знань, етнографії України, історії козацтва та Української армії, кмітливості і логіки. Кожному надавалась можливість самостійно обрати, в якій саме галузі знань він хоче виявити себе. До десятки кращих інтелектуалів гри увійшли представники Білоусівського ЗЗСО І-ІІ ст., Зеленоярського ЗЗСО І-ІІІ ст., Кінецпольського ЗЗСО І-ІІІ ст., Очаківського ЗЗСО І-ІІІ ст. № 4, Олександрівського ЗЗСО І-ІІІ ст., Кумарівського ЗЗСО І-ІІІ ст., Підгороднянського ЗЗСО І-ІІІ ст., Баштанського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст., Вознесенського міського центру дитячої та юнацької творчості.

Дякуємо всім хто долучився до заходів. Саме заради здійснення всіх дитячих мрій та сподівань, заради їхнього щастя дорослі готові долати всі труднощі і перешкоди.

Гуртківці МОЦНПВТК УМ гідно представляють Миколаївщину на різноманітних всеукраїнських заходах. Так, у роботі Міжнародної учнівської науково-практичної конференції «Україна очима молодих», яка проходила онлайн 30-31 травня 2022 року у м. Львові, активну участь взяв Подолянчук Серафим, учень 10 класу Очаківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Очаківської міської ради, вихованець гуртка «Правознавство» Миколаївського обласного територіального відділення МАН, що працює при МОЦНПВТК УМ. У ході роботи секції «ХХ століття в історичній пам’яті: локальні історії» він презентував власне оригінальне дослідження з теми: «Історико-правові аспекти формування інституту військових капеланів в Україні» та отримав багато схвальних відгуків від львівської наукової еліти.

Окрема увага методистами МОЦНПВТК УМ приділяється підвищенню майстерності керівників гуртків закладів освіти. З 29 травня по 1 червня спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді (далі – УДЦНПВКТУМ) для педагогів-туристів закладів позашкільної освіти України проведено семінар-практикум підвищення кваліфікації педагогічних працівників «Тактична підготовка тренерів та учасників змагань зі спортивного (пішохідного) туризму». Участь у заході взяли 47 методистів, керівників гуртків, тренерів та спортсменів з Вінницької, Запорізької, Дніпропетровської, Житомирської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської областей, м. Києва та УДЦНПВКТУМ. Миколаївщина представлена педагогами Будинку дитячої та юнацької творчості Інгульського району, Будинку дитячої та юнацької творчості Казанківської селищної ради, Дитячо-юнацького центру творчості Шевченківської сільської ради, Палацу творчості учнів м. Миколаєва та МОЦНПВТК УМ.

У ході семінару учасники працювали над розвитком навичок розробки тактики подолання дистанцій та вміння приймати рішення в умовах обмеженого часу, тобто саме тих навичок та вмінь, які конче необхідні керівникам команд, що готують спортсменів для участі у змаганнях різних рівнів. Крім того організатори запропонували ряд задач з тактики, на які потрібно було відповісти за певний час.

Результати розв’язання задач окремо обговорювали на онлайн зустрічі, що дозволило ще раз удосконалити професійні компетентності. Найкращі знання і вміння з тактики пішохідного туризму продемонстрували С.А. Кузинський (Вінниця), Б.О. Пшінка (УДЦНПВКТУМ) та М.Г. Шаповал (Вінниця).

Окремо проводився залік для туристів Миколаївської області, які вже мали досвід участі у подібних практикумах. Найкращою серед Миколаївських тренерів та спортсменів стала В.Д. Пушкаренко, керівник гуртків Будинку творчості дітей та юнацтва Інгульського району, трохи за часом поступилася Ю.В. Вагіна, керівник гуртків Палацу творчості учнів м. Миколаєва, третім став О.С. Лисунець Олександр, керівник гуртків Будинку творчості дітей та юнацтва Інгульського району.

Усі учасники семінару-практикуму отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Детальніше з матеріалами заходів, проведених МОЦНПВТК УМ, можна познайомитись на сторінці у мережі Facebook: https://www.facebook.com/nikturcentr/ та на сайті закладу http://nikturcentr.mksat.net/.