Діяльність Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді в умовах воєнного стану (20 – 30 червня 2022 року)

Педагоги Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в останній декаді червня 2022 року продовжили виконання освітньої програми закладу, організовуючи онлайн-заняття з вихованцями у гуртках військово-патріотичного, туристсько-краєзнавчого та дослідницько-експериментального напрямів позашкільної освіти. Значна увага колективом МОЦНПВТК УМ приділялась організації і проведенню різноманітних масових заходів для здобувачів закладів загальної середньої та позашкільної освіти, а також супроводу участі вихованців МОЦНПВТК УМ у заходах, що проводяться іншими організаціями.

21 – 22 червня у режимі онлайн відбувся фінал Кубку України серед юнаків – відкритих змагань Миколаївської області зі спортивного (пішохідного) туризму серед юнаків «Кубок Бугу» (далі – Кубок Бугу), яки МОЦНПВТК УМ проводив спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді  (далі – УДЦНПВКТУМ).

З 30 команд, які брали участь у першому турі до фіналу відібрались 6, які представляли Вінницьку, Хмельницьку, Тернопільську, Сумську та Миколаївську (2 команди) області.

Організатори запропонували фіналістам для проходження дві «дистанції»: крос-похід та командна смуга перешкод. Успіх команди складали знання Правил та Технічного регламенту змагань з пішохідного туризму, а також тактичні уміння їх застосовувати.

Умови крос-походу учасники отримали заздалегідь і могли ретельно до нього підготуватись: розробити тактику, спробувати знайти оптимальний варіант проходження. Умови смуги перешкод команди отримували безпосередньо перед стартом етапів. Тож рішення потрібно було приймати миттєво. Ускладнювало задачу те, що учасники не просто повинні були розробити тактику, а ще й донести її до «свого» учасника – «чайника», який виконував усі необхідні дії на імітаційному стенді. В умови задач організаторами було закладено багато «підводних камінців» – це й неможливість «пройти етап» в межах заданого часу, і нестача мотузок тощо. Таким чином, виконуючи завдання, команди повинні були демонструвати не лише знання і вміння,  але і здатність швидко реагувати  мінливі ситуації, кмітливість і креативність. Саме це і стало запорукою загального успіху.

Переможцями Кубку України 2022 року стали:

1 місце – команда «Юг-Там», Вознесенський міський центр дитячої та юнацької творчості, Миколаївська область, капітан Пугачевський Дмитро.

2 місце – команда ЦТіК, Славутський міський центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Хмельницька область, капітан Тушевська Каріна.

3 місце – команда «Крок», Тернопільський обласний комунальний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, Тернопільська область, капітан Бородай Віктор.

Вітаємо переможців! Дякуємо всім учасникам і сподіваємось на зустріч наступного року на гостинних берегах Південного Бугу.

24 – 25 червня краєзнавчим відділом МОЦНПВТК УМ проведено веб квест «Чарівна книга» присвячений Дню Конституції України. Захід проходив під гаслом: «Не будь о*ком, завжди навчайся!».

Організатори запропонували актуальну в умовах сьогодення легенду, з якою ви можете ознайомитись перейшовши за покликанням https://www.facebook.com/nikturcentr/photos/1691755481191483

До участі у квесті доєднались представники Миколаївської, Вінницької, Тернопільської та Дніпропетровської областей. Щоб виконати всі завдання та врятувати «Чарівну книгу» учасники заходу знайомились з історією створення Конституції, політичними діячами України, традиціями нашого народу, відновлювали сторінки Книги, розшифровували старі манускрипти, розв’язували задачі.

Найшвидше впоралась із завданням, а відтак – здобула перемогу представниця Вінницької області, вихованка гуртка «Дивограй» Паземко Марина.

Вітаємо переможницю та всіх учасників!

Продовжується робота з підготовки представників Миколаївщини до участі у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів учнів-членів МАН України. 29 червня 2022 р. проведено попередній постерний захист у секції «Археологія». Переможець обласного етапу – Глушак Євгенія, вихованка гуртків МОЦНПВТК УМ, учениця 10 класу Миколаївського класичного ліцею Миколаївської міської ради, представила свій проєкт «Класифікація, обряди, хронологія та основні характеристики античних поховань на острові Березань». Запрошені науковці і керівники роботи, серед яких відомі археологи Миколаївщини, які зараз боронять Україну у складі Збройних Сил, влаштували справжню наукову дискусію, обговоривши з учасницею складні аспекти історіографії дослідження та інтерпретації його результатів, надали практичні рекомендації щодо посилення позитивного враження від представленого матеріалу і поділились секретами ораторського мистецтва. Сподіваємось, що проведена робота допоможе Євгенії отримати достойну оцінку і гідне визнання результатів її науково-дослідницького проєкту на всеукраїнському рівні.

У рамках проведення хаукасту «Строката кайстра», започаткованого МОЦНПВТК УМ 14 червня, вихованці та педагоги закладів освіти з різних куточків України продовжили знайомство громадськості на сторінках соціальної мережі Facebook зі своїми здобутками. За хежтегом #МОЦНПВТКУМ_хаукаст_строката_кайстра вчителі та керівники гуртків ділились своїми педагогічними знахідками, що забезпечують ефективність у роботі з дітьми: знайомили з оригінальними методичними розробками занять та їх окремих елементів, показували цікаві прийоми активізації і включення здобувачів освіти у спільну роботу, навчали технологіям проведення ігор і мистецтву театру, розкривали секрети виготовлення власними руками новорічних прикрас та декоративних прикрас з державною символікою тощо. У свою чергу, вихованці демонстрували уміння і навички, які вони здобули під час навчання у гуртках. За весь час проведення хаукасту до нього долучились понад 200 осіб.

23 і 29 червня 2022 року керівники гуртків і методисти МОЦНПВТК УМ (Єрмакова І.П., Зьомша І.П., Ніколаєнко Н.О., Овсяннікова О.В.) продовжили підвищувати свою педагогічну і фахову майстерність у ході організованого Національним центром «Мала академія наук України» багатоденного семінару-практикуму «Особливості організації освітнього процесу в закладах освіти в умовах воєнного стану». Неабияку зацікавленість учасників заходу викликав виступ з теми «Інформаційна складова російсько-української війни і робота секцій «Політологія» та «Соціологія» Ніколаєнко Н.О., яка і очолює ці творчі об’єднання в МОЦНПВТК УМ.

Детальніше про заходи, що проводяться МОЦНПВТК УМ, можна дізнатись на сторінці у мережі Facebook:  https://www.facebook.com/nikturcentr/ та на сайті закладу http://nikturcentr.mksat.net/.