«365 історій» – відбулось заняття Краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!»

Історія твориться сьогодні й історію творимо і фіксуємо (у тому числі) ми. Саме ця ідея стала центральною у ході заняття з історичного краєзнавства «365 історій» (майстер-клас «Метод усної історії та умови воєнного стану») (далі – Майстер-клас). Захід, який відбувся 24 лютого 2023 року в режимі он-лайн, проведений Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в рамках відкритої Краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!».

Повномасштабна війна, яку російська федерація вже рік веде проти України, суттєво вплинула на життя мільйонів українців. Документувати перебіг війни, записати історії волонтерів, переселенців, учасників бойових дій та ін. є важливим етапом дослідницьких робіт юних істориків-краєзнавців. У ході майстер-класу присутні познайомились з особливостями організації й основними етапами підготовки до проведення інтерв’ю з очевидцями і учасниками подій, розглянули різні ситуації, що можуть виникнути під час роботи з респондентом, дізнались як створити атмосферу довіри під час спілкування та дотриматись нормативно-правових аспектів при використанні зібраного матеріалу. Своїм досвідом фіксації усної історії поділився Юрій Сало, в.о. завідувача відділу краєзнавства та патріотичного виховання Комунального закладу “Центр туризму” Запорізької обласної ради.

У другій частині майстер-класу учасникам запропонували долучитись до освітнього проєкту «Історії незламних» і в такий спосіб розказати  свою історію війни. Презентувала проєкт Анна Старєва, директор Миколаївського інституту розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна». Анна Михайлівна акцентувала увагу на важливості і прикладному значенні проєкту: зберегти пам’ять кожної української родини про важкі часи воєнної доби, донести світу й майбутнім нащадкам через окремі долі кожного українця воєнного періоду правдиву й цілісну історію українського народу, як прикладу незламності, боротьби за утвердження національного духу свободи й незалежності.

Краєзнавча школа МОЦНПВТК УМ є популярною серед краєзнавців з багатьох областей України. Загалом, цього разу, до майстер-класу доєднались понад 100 учасників – вихованці МОЦНПВТК УМ, здобувачі закладів загальної середньої та позашкільної освіти Новобузької, Миколаївської та Первомайської міських, Воскресенської, Казанківської, Ольшанської, Березнегуватської, Березанської, Доманівської та Єланецької селищних рад Миколаївської області, представники Київської, Хмельницької, Львівської, Полтавської, Дніпропетровської, Закарпатської та Запорізької областей.

Організатори висловлюють вдячність колегам – педагогам Комунального закладу “Центр туризму” Запорізької обласної ради та Миколаївського інституту розвитку людини Університету «Україна» за плідну співпрацю в сфері національно-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Разом до Перемоги! Слава Україні!